lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Звернення до керівництва ОУР-ФНКА з приводу Ради ОУР

Голові Координаційної ради федеральних українських організацій Росії,
члену Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації
панові ДУМІ Василю Михайловичу

Вельмишановний пане Голово!

Я сподіваюся, що у Києві під час IV Всесвітнього форуму українців Вами нарешті буде проведено спільне засідання Рад Об’єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії” (за опублікованими сайтом списками російська делегація складає більше 150 осіб і тому кворум для таких Рад ОУР –ФНКА “УР” напевно буде). Очевидно, керівництво федеральних українських організацій планує цей традиційний щорічний захід, так поки і не проведений згідно статутних норм, як це очікувалося і було обіцяно представниками вищого проводу ОУР-ФНКА ще у квітні-травні цього року. Як багаторічний член ОУР хочу поділитися з Вами своїми думками та сподіваннями на це засідання Рад ОУР-ФНКА “Українці Росії”.

Під час головування попереднього Голови ОУР (період з 1993 по 2005 роки) в об’єднанні накопичилося чимало організаційних проблем. Першою з них вважаю проблему статутну. Члени ОУР не знали за яким Статутом живе організація. Це питання неодноразово офіційно ставилося перед його вищим проводом , але керівники ОУР так і не змогли надати членам нашого громадського об’єднання його діючий Статут. Друга проблема – наявність відкритого для громадськості плану роботи та бюджету цього федерального об’єднання українських громадських організацій. Традиційно провідники усіх поважних громадських організацій розробляють і приймають плани роботи на наступний рік, планують її бюджети і повідомляють про це своїх членів. На жаль, в ОУР-ФНКА “УР” цієї традиції не було. Третя проблема – проблема звітності керівництва. Вищий провід федеральних громадських об’єднань нашої діаспори не звітував перед керівниками і членами регіональних організацій за свою роботу. Натомість громадам подавався компілятивний неповний звіт роботи регіональних організацій або набір сентенцій типу «вся наша робота – це суцільні нерви». Ще однією болючою проблемою ОУР-ФНКА була проблема звітності за фінанси. Організація за всі 12 років не бачила єдиного справжнього фінансового звіту (не рахуючи здається ІІ Конгресу, де було вказано всього одне (!) фінансове надходження за перші 4 роки існування ОУР). При цьому особисто мені вдалося вказати на інші надходження до бюджету ОУР за вказаний термін, про що я тоді ж повідомив громадськості. Зрозуміло, що в ОУР-ФНКА має нарешті з’явитися прозора фінансова звітність, як передумова вимоги сплати членських внесків регіональними організаціями.

Особливо неясне питання із «політичним» блоком. По-перше, попереднє керівництво ОУР-ФНКА панічно уникало теми, пов’язаною із діяльністю українських церков на території Росії. Тобто все що стосувалося розвитку українських парафій у Росії і всього комплексу проблем, пов’язаних із тим, що можновладці Росії, не зважаючи на декларовану Конституцією РФ свободу совісті для російських громадян, завжди однозначно підтримували Російську Православну Церкву у боротьбі проти діяльності Української Православної церкви Київського Патріархату Київського патріархату та Української Греко-Католицької Церкви на теренах країни, попереднім керівництвом ОУР-ФНКА цей блок проблем завжди обходився стороною. Зрозуміло, що це негативно позначалося на шансах громад відкривати чи підтримувати українські парафії у регіонах. Саме це, вважаю, є одним із важливих негативних асиміляційних факторів у Росії, і саме це помітно відрізняє нашу діаспору від усіх інших українських діаспор у світі. Адже церковне життя є найважливішим чинником, що пов’язує українську родину із її національною церквою та Вітчизною. Саме при парафіях національної церкви виникають і розвиваються недільні школи, дитячі гуртки, суспільні служби та інші громадські утворення. Немає церкви – мусимо простити площу у держави. Хотілося б побачити позитивні зміни у ставленні керівництва ОУР-ФНКА до церковних проблем.

Другим важливим питанням назвав би проблему ставлення до правозахисту, або ширше – до правозахисних технологій у боротьбі за конституційні права російських українців –громадян своєї країни. Попереднє керівництво ОУР-ФНКА не лише не наважувалося заявити, що у Росії порушуються права українців, але навпаки, всюди публічно стверджувало, що таких порушень немає, або що їх «формально важко зафіксувати». І взагалі, стверджувалося, що правозахисні технології «не підходять» для українців Росії. Як правозахисника мене це дивує, оскільки у Росії традиційно з середини 60-х років минулого століття до цього часу існує досить потужний правозахисний рух (з якого, власне, і розпочався громадський сектор російського суспільства) і тому мені не зрозуміло чому до правозахисту в ОУР-ФНКА “Українці Росії” таке упереджене ставлення. Хотілося б, щоб по церковному питанню та по правозахисту в ОУР було б прийнято якесь позитивне рішення, хоча б на рівні концепції чи загального принципу. Вже це було б кроком уперед.

Остання проблема – це проблема месседжу лідера. Тобто наявності на чолі організації пасіонарної особи, здатної мобілізувати організацію на якусь конкретно вказану програму дій. Такої особи в ОУР-ФНКА “Українці Росії” не було. Поперднє керівництво скоріше давало імпульси деморалізації (пообіцяв – забув, гроші отримав – не прозвітував, сказав одне – зробив інше, мав сказати уголос – відсидівся на дачі і т.д.). Звідси і причина розколу в ОУР-ФНКА, суди з приводу рішень ІІІ Конгресу ОУР, гостра полеміка в пресі. Було б дуже важливо, щоб Ви, як лідер, поєднували у собі риси організатора, пасіонарного активіста, демократа і патріота. При цьому зберігаючи реальний поміркований курс федеральних українських об’єднань у цілому. Тобто наші громадські об’єднання української діаспори Росії мають продвинутись на більш передові рубежі громадського сектору Росії, стати більш динамічними та сучасними, інформаційно відкритими. Гадаю, що Вам, після майже півтора років перебування в організації настав час пояснити керівникам регіональних громаді і рядовим членам ОУР-ФНКА “Українці Росії”, хто Ви є і що Ви плануєте надалі робити в керівному проводі Об’єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії. Очевидно, що початковий період ознайомлення із організаціями. Настав час звітувати за роботу, приймати плани на найближче майбутнє і т.п.

Хотілося б, щоб більша частина вищеназваних питань була б обговорена на Радах ОУР-ФНКА “Українці Росії” у Києві. Всі інші питання можна публічно обговорювати через Інтернет, вживаючи, наприклад, сторінки нашого сайту «Кобза – українці Росії».

До речі, хочу повідомити Вам результати останнього Опитування, проведеного Редакцією сайту:

Чи задоволені Ви роботою ОУР - ФНКА ``Українці Росії`` за минулий рік?

немає відповіді - 3                   (7.14%)

частково задоволений - 6         (14.29%)

так, задоволений - 7                 (16.67% )
не задоволений - 26                 (61.9% )
Кількість учасників: 44

Перший голос: 27.04.06, 06:52

Останній голос: 18.06.06, 15:14

На жаль результати не дуже втішні. Але саме цікаве сталося у кінці Опитування. Невідомі сили вирішили зфальшувати результат, «накручуючи» додаткові голоси «задоволених». Таки чином за кілька днів кількість «задоволених» перевищила кількість не задоволених. Техніка опиту дозволила нашому технічному працівнику з’ясувати, що дані фальшиві: голосування робилися з одного і того ж комп’ютера через проксі-сервер. Тобто фальшувальників зловили за руку, і єдиним результатом їх «роботи» стали додаткові підозри на адресу, очевидно, людей близьких до керівництва ОУР-ФНКА. Повідомляю Вам про цей прикрий факт, оскільки мова іде про репутацію нашої організації.

Як відомо, голова УВКР, відомий громадський діяч та дисидент Михайло Горинь після Форуму закінчує свою роботу і відходить на пенсію. Як стало відомо на посаду в УВКР можливо буде кандидатувати голова Товариства «Просвіта» Павло Мовчан. Уся інформація, зібрана мною через канали «Просвіти» та людей що особисто знають пана Мовчана, дозволяють мені просити Вас і всіх делегатів Форуму від російської делегації НЕ підтримувати цю кандидатуру. У випадку, якщо кандидатуватиме голова Товариства ім. Григорія Ващенка пан Анатолій Погрібний, закликаю Вас і делегатів від Росії підтримати саме цю кандидатуру.

Бажаю Вам успіху у Вашому прагненні служити українській діаспорі. Бажаю успіху усім делегатам та гостям Форуму від Росії, всім членам Рад ОУР і ФНКА “Українці Росії” успішної роботи у Києві. Запрошую усіх бажаючих відвідати під час секційних засідань Форуму прес-конференцію сайту «Кобза-українці Росії» та презентацію на високому рівні інформаційної секції Всесвітнього форуму українців дослідження КЛГП СКУ «Інформаційний простір української діаспори у Росії». Обидва заходи занесені в план роботи Форуму.

З повагою,

Василь КОЛОМАЦЬКИЙ,

редактор сайту “Кобза - українці Росії”, член ОУР

Аврора (Канада)

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка