lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 В атмосфері злагоди, добра, любові до матері-України

Як святкували 29-ту річницю Незалежності України в Москві

24  серпня, діаспора Росії відсвяткували головне свято українців – День Незалежності України. У Москві в цей день, зранку біля готелю «Україна» відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку.

«Тільки дуже швидко, - зауважує керівник  Українського Молодіжного Клубу Москви Ярослав Копельчук, - та це вже звично – представники Посольства України завше все роблять так стрімко, що не всі встигають помітити. А діаспоряни завжди спілкуються між собою, стоять подовгу, згадують, розказують. Чому цього не можуть робити люди службові, не знаю. Мабуть в них служба така».

Далі на сторінці сайту CRCMedia він так описав враження від того дня й іншої важливої для українців дати, що передувала святу:

«Ось нещодавно, а саме 5 серпня, чергова річниця розстрілів українців в Сандармоху. Я не зміг приїхати, хоч хотілось – робота.  Позаминулого року я там був і не забути мені ніколи ту неприродну тишу в тій місцині, де за три дні спецпідрозділами НКВС було вбито 1111 людей 58 національностей…Серед них цвіт української нації… Були звісно там і наші діаспоряни. Й українські дипломати були.

Цього року посольські не стали з нашими говорити. Навіть не підійшли. Відокремились. Я зідзвонювався – списувався з нашими, кажуть що це дуже дивна ситуація – завжди ж разом були в цей сумний день. Чому зараз так? Може це признак того, що офіційна влада в Україні не бажає підтримувати зв’язки з діаспорою?

Та повертаюсь з Сандормоху до Москви.  Після покладання квітів, я пішов на Український бульвар. До пам’ятника Лесі Українці. Чомусь до неї посольські не ходять або я про те просто не знаю.

Підійшов – все перекрито, перерито. Якісь роботи ведуться. Я спочатку нажахався – нагально Лесю зносять? Зайшов за огорожу, поклав квіточку. Стоїть пам’ятник. Не схоже на знос, просто бульвар перебудовують. Сподіваюсь.

А ввечері була урочиста бесіда в Національному культурному Центрі України в Москві. Зі сцени лунали українські пісні, вірші, гуморески. Затишно та приємно…»

«Весь вечір у залі Центру панувала атмосфера злагоди, добра, любові до матері-України,  – повідомляє і сайт Українського культурного центру (НКЦ) України в м.Москві. - Особливістю святкового вечора стало те, що основними виконавцями були молоді співаки – студенти московських творчих вузів. Цікаво, що походженням вони росіяни, але чарівно і натхненно виконували українські класичні та народні пісні. У їх репертуарі – твори Миколи Лисенка, Станіслава Людкевича, Семена Гулака-Артемовського, Мирослава Скорика, Ігоря Шамо та інших авторів.

Секрет у тому, що педагогами у них наші земляки з України. Галина Черноба зі Львова, заслужена артистка Росії, солістка Великого театру Росії, доцент Академічного музичного училища при Московській державній консерваторії. Олег Кулько, народний артист Росії, соліст Великого театру РФ.

Вже традиційно у вечорі взяла участь Українська народна хорова капела Москви під керівництвом начальника відділу інформації та діаспори Центру, заслуженого працівника культури України та Росії Вікторії Скопенко.

Представляючи молодих учасників концерту, Вікторія Скопенко анонсувала новий музичний проект – Всеросійський конкурс української пісні «Золоті промені», у якому вже у новому творчому сезоні зможуть взяти участь кращі виконавці української пісні з різних регіонів Росії.

Вечір з успіхом провели працівники Центру Лариса Бондарук та Вікторія Скопенко».

Олександр Гвоздик

На світлинах:

1. Представники Посольства України і НКЦ України в Москві  поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку

2. Пам’ятник Лесі Українці в Москві.  Фото Ярослава Копельчука, 24 серпня 2020 р.

3. Святковий концерт в Національному культурному центрі України в Москві. 24 серпня  2020 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка