lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Консолідація нації йде, але не все відбувається відразу»

Репортаж про зустріч Олега Сенцова  з українською громадою в Торонто

2 лютого український кінорежисер і колишній політв'язень Олег Сенцов відвідав Торонто, де мав зустріч з українською громадою в центрі «Old Mills». «Українська громада тут не лише найбільша за межами нашої країни, але й найвпливовіша, – поділився своїм враженням Сенцов у Facebook. - І вони це одразу продемонстрували, прийшовши величезним натовпом на зустріч. Запитання були дуже гострі та важливі». До вашої уваги репортаж головного редактора сайту «Кобза – українці Росії» Василя Коломацького, який  відвідав цей захід:

«На зустріч із Олегом Сенцовим прийшли представники як старої еміграції, так і новоприбулої – всього біля 300-350 осіб, що змусило організаторів збільшити розмір приміщення шляхом прибирання рухливих стін-перегородок. Загальна атмосфера у залі була піднесена, всі явно очікували улюблену людину і відомого борця.

Нарешті, пан Олег зайняв місце у президії. Ведучий заходу пан Ігор Козак із Кредитової спілки «Будучність» повідомив, що Олег Сенцов потрапив на зустріч щойно з літака. Сенцов був одягнутий неформально - у білий светер та джинси. Говорив тихо, спокійно, підбираючи слова. Відчувалося, що  українська мова для нього явно не основна мова спілкування, але він її чітко дотримувався протягом зустрічі.

Після короткого вступу (приблизно 3-4 хвилини), який в задніх рядах не було добре чути, оскільки динаміки на задні ряди включили із невеликим запізненням, пан Олег попрохав задавати запитання.

Ось деякі з них.

Запитання від сайту «Кобза»: «Нині у Росії перебуває біля ста ув’язнених громадян України, яких визнано політзеками і які в перспективі будуть повернені в Україшу за процедурою обміну. Чи в цей момент повністю задіяно алгоритм їх захисту, тобто, чи є адвокати, консульська підтримка, чи відомі їх адреси перебування , чи є змога надсилати листи? Чи нікого не згубили?»

Олег Сенцов відповів, що в цілому алгоритм захисту задіяний, адвокати є, адреси відомі. Головне для арестантів – листі із волі. Надії на обмін є, і президент Володимир Зеленський працює у цьому напрямку. Стосовно ж сотень громадян України у підвалах так званих «республік»,  справа значно гірша. Списки точно не встановлені, адвокатів немає, тортури тривають. Тіла закатованих патріотів іноді повертають в Україну. Інформації обмаль. Відповідальність за цих ув’язнених несе Москва.

Друге запитання від «Кобзи»: «В діаспорі висловлювалися думки, що останній обмін не був еквівалентним, що Росія повернула Україні, умовно кажучи, одного українського блогера в обмін на півтора російських бойовика (чи терориста). Чи не станеться так, що обмін «всіх на всіх» зірветься, оскільки Україна не матиме достатньо ув’язнених росіян, щоб задовольнити вимоги Путіна на завершальному етапі?»

Олег Сенцов відповів, що для Володимира Путіна людей і їх доль не існує. Його не цікавлять ні росіяни, ні українці у тюрмах, він не думає про свободу громадян,  а вирішує певні тактичні питання політики. Скажімо, він забрав у Росію «беркутівців», тому що намагався створити невдоволення громадського суспільства в Україні справою розслідування розстрілів на Майдані, і таким чином політично натиснути на Зеленського. Тому потрібно продовжувати тиснути не Кремль з метою обміну.

Віктор Петренко задав питання: «Який внутрішній ворог є найбільш небезпечним для України?»

Олег Сенцов вважає, що найбільшим ворогом є адміністративна система, яку Україна успадкувала від Радянського Союзу. З нею пов’язані корупція і неувага до рядового громадянина. Система працює сама на себе і губить державу. Президент Петро Порошенко багато зробив на завнішньополітичному фронті для України, а також зміцнив оборону держави. Але він був байдужий до зміни адіміністративної системи.  Президент Зеленський намагається займатися цим питанням, але невідомо чи у нього вистачить на це сил. Саме у боротьбі із корупцією -  корінь реформ в Україні.

На питання про російську мову у Верховній Раді України, Олег Сенцов відповів, що проблема не в самій мові як такій, а в тому, що політики із опозиції часто висловлюють антиукраїнські думки, відверто підтримують Росію, чи захищають корупційні схеми. Тому проблема не в мові, а в політиці, в першу чергу.

На запитання про проблему повільної консолідації української нації в умовах війни, Олег Сенцов несподівано відповів анекдотом:

«Туристи проходили Карпатами із натрапили на схрон із бійцем УПА, який вже давно втратив зв’язок із Великою землею. Старий дід питає у туристів: «Хлопці, скажіть, а війна ще йде?» - «Так, діду, йде».-  «А з ким воюєте?» - «Та з Росією воюємо, діду». - «А де проходить фронт?» - «Та по Донбасу». - «О, так ви добре просунулися!», - зрадів старий ветеран». Тобто, підсумував Олег Сенцов, консолідація нації йде, нація єдина, розуміння цілей війни є. Але не все відбувається відразу.

На запитання з приводу слів Зеленського про те, що «потрібно просто перестати стріляти», щоб припинити конфлікт, пан Олег відповів:

«Зеленський вже поступово розуміє, що простого рішення завершення війни із Росією немає. Що потрібно воювати стільки, скільки буде потрібно, оскільки сама Росія відчуває наслідки війни на своїй економіці і буде зацікавлена у завершенні конфлікту. Українцям у цій ситуації потрібні терпіння і консолідація нації у спільній меті. Перемога обов’язково буде за Україною, але обіцяти швидке завершення війни не можна. Гадаю, президент Зеленський це розуміє».

На запитання, чи вірив він, що його звільнять достроково, чи  доведеться відбувати весь термін у 25 років, пан Олег сказав, що він вірив у звільнення за обміном, але ситуація залежала від подій на фронті.

З приводу умов  у російських тюрмах, Олег Сенцов розповів, що адміністрація людей вважаює за худобу, що справжніх злочинців там мало – в основному випадкові молоді люди, що середній російський зек ненавиить свій уряд і каральну систему, але при цьому дивиться телевізор і ненавидить також і «бандерівців». У тюрмах Росіє є громадяни України, які потрапляють туди в основному за трафік нарокотиків (мова йшла не про в’язнів сумління).

Про творчі плани Олег Сенцов відповів, що він вже видав книгу, представив її на виставці у Львові. На його зустріч із громадою Львова прийшло стільки людей, що в центр міста було важко проїхати. Він завершує фільм, має кілька сценаріїв для наступних робіт. Не  планує автобіографічний фільм і взагалі не планує поєднувати  свою громадську роботу із творчою. Це два різних напрямки діяльності.

Про можливі плани політичної діяльності, Олег Сенцов повідомив, що політикою точно займатися не буде, не буде ні вступати, ні очолювати жодну партію. І навів приклад колишнього політзека і депутата Надії Савченко, яка нині є ведучою на телеканалі Віктора Медведчука. При цьому у залі пролунало помітне невдоволення діяльністю Надії Савченко.

На запитання, хто є найкращим політиком України, Олег Сенцов відповів, що це, на його думку, Степан Бандера, і після його вбивства Москвою Україна не народила політика такого рівня.

На завершення зустрічі Олег Сенцов зробив спільні фото із бажаючими членами громади і відповів на приватні запитання. Зокрема, на моє запитання,  чи отримав він мою картку, надіслану йому у зону, пан Олег відповів, що адміністрація не пропускала листи написані не російською мовою. Оскільки картка була українською мовою, то вона не дійшла.

Зустріч тривала біля півтори години. Громада була явно задоволена зустріччю і дискусією, з якої  можна зробити такий узагальнений висновок: існують два підходи до питання реформування сучасної України і відповідно дві групи, які їх дотримуються.

Перша група вважає, що спочатку потрібно навести порядок в уряді, очиститись від корупції і збільшити зарплати та пенсії. Це приведе до піднесення патріотизму, що в свою чергу, дозволить українізувати народ в кількох поколіннях. Ця формула виглядає так: гроші-патріотизм-мова, і  групу умовно можна назвати «монетаристами».

 Їм протистоїть група, яку можна назвати групою «мовників». Ії прибічники вважають, що потрібна радикальна українізація народу, і тільки це приведе до підвищення консолідації і патріотизму, а після цього стане можливою чистка апарату від корупції. Ця формула виглядає як: мова-патріотизм-гроші.  

Аргументи у «монетаристів» наступні: по-перше, їхня  ідеологія вписується і ліберальнитй дискурс, а, по-друге, українізація України може зайняти й 300 років, в той час як реформи потрібно проводити негайно. Аргументи «мовників» мають ту перевагу (і так традиційно вважалося у діаспорі), що мова – це основа відродження нації. Виглядає, що Олег Сенцов, судячи з висловленого ним під час дискусії в Торонто, притримується «монетаристського» підходу до реформ в Україні».

Василь Коломацький, Торонто

 На світлинах:

1. Олег Сенцов.  «Old Mill-центр», Торонто, 2 лютого 2020 р.

2.  Громада Торонто стояче  вітає дорогого гостя Олега Сенцова

3.  Олег Сенцов відповідає на запитання українців Канади

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка