lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Козацькому роду нема переводу!
Петро Калнишевський

На Сумщині вшанували пам'ять останнього кошового Запорізької Січі

Всеукраїнське козацьке свято «Калнишева рада» традиційно відбулося на батьківщині останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського – у селі Пустовійтівка Роменського району Сумської області. Започатковане воно було ще 1991 року як районне з метою відродження духу патріотизму і національних культурних цінностей, а у 2005-му розпорядженням тодішнього Президента України Віктора Ющенка офіційно заснували щорічну «Калнишеву раду».
Нині відзначали 325-річчя від дня народження того, кого називають лицарем українського духу. Козацький гетьман, державотворець, громадський діяч і благодійник, він залишив по собі такий незгладимий слід в історії України, що досі приклад його незламності надихає патріотів.

Вшанувати пам'ять Калнишевського з’їхалися гості з усієї України. Численною була делегація Асоціації земляцьких організацій «Рада земляцтв областей та регіонів України»на чолі з її головоюВіктором Ткаченком. Долучилися до урочистостей представники українського козацтва, захисники української державної незалежності - військовослужбовці 27-ї Сумської реактивно-артилерійської бригади Збройних Сил України, громадськість, місцеві жителі.

Розпочалося свято Божественною Літургією у церкві Святої Трійці. Храм було збудовано у 1773 році на кошти Петра Калнишевського. Зруйнували його у радянські часи. А відновили у часи президентства Віктора Ющенка. Освячення храму, який нині радує око своєю автентичною архітектурою, відбулося у 2006 році.

Опісля Літургії гості свята урочистою ходою рушили до пам’ятника Петру Калнишевському, встановленому у Пустовійтівці 1991 року з нагоди 300-річчя від дня народження славетного кошового отамана. Споруджено пам’ятник було за проектом архітекторів Василя Бородая та Ростислава Синька. Нині ж його реконструйовано – за ініціативи голови Сумського земляцтва у місті Київ Івана Рішняка. Постать Калнишевського підняли на триметровий п’єдестал, адже раніше він стояв просто на узвишші.

Автор проекту реконструкції, архітектор Володимир Биков розповів: «Коли встановлювали монумент на цьому невеликому «кургані», був певний задум. А саме - згодом всередині спорудити каплицю, а в середині каплиці – невеличкий музей Петра Калнишевського. Проте, сталося так, що згодом церкву відродили у її автентичному вигляді, створили окремий музей. Тому виникла пропозиція сам пам’ятник підняти на п’єдестал. Триметрова постать кошового виготовлена з бронзи, а п’єдестал – з граніту, його вага 15 тонн. На п’єдесталі викарбувано печатку Петра Калнишевського. До речі, роботи з реконструкції було проведено у дуже стислі терміни, активно допомагали місцеві мешканці. Було помітно, що вони ставляться до свого славетного земляка справді, як до святої людини.

Саме біля підніжжя реконструйованого пам’ятника і розпочався урочистий мітинг. Зі словами привітання виступили керівники обласної та районної влади, представники Сумського земляцтва у місті Київ.

- Це приклад для нас і гордість всієї України, - сказав, звертаючись до учасників події, голова Сумської обласної ради, учасник АТО Семен Салатенко. - Історія розставила все на свої місця. Російської імперії вже немає, а слава козаків, в тому числі Калнишевського, живе в їхніх нащадках і в тих, хто сьогодні зі зброєю в руках відстоює незалежність України. Свій слід Калнишевський в історії залишив. Зберіг генетичну пам'ять про Запорізьку Січ, у дуже відповідальний момент не давши знищити фізично тих, хто пам’ятав, що таке шабля і воля.

Вітаючи присутніх зі святом, голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко провів історичні паралелі між подвигом Петра Калнишевського, який своїм прикладом довів, що український дух незламний, і героями сьогодення, котрі боронять рідну державу. Очільник області нагадав, що днями 27-му Сумську реактивно-артилерійську бригаду Збройних Сил України поповнив 41-й мотопіхотний батальйон. «Спільними зусиллями, в тому числі завдяки землякам, депутатам обласної ради, підприємцям, всім небайдужим, ми забезпечили гідні умови перебування хлопців, які повернулися з передової. Хотів би, щоб це свято, яке стало традиційним, знову нас обєднало, і щоб ми всі разом ішли до перемоги, яка обов’язково буде, бо ми є нащадками славних козацьких традицій».

Тепло привітав гостей свята голова Сумського земляцтва у місті Київ, голова та фундатор Всеукраїнського благодійного фонду ім. Петра Калнишевського Іван Рішняк.  «Ми пишаємося нашим земляком, - сказав  він. - Ні у кого не може бути сумнівів, що це одна з найпотужніших постатей у реорганізації української держави, кордони якої захищали козаки, і я впевнений, кордони ці будуть захищені й сьогодні. На землі, де народився Калнишевський, ми віддаємо йому шану. Як знак нашої невмирущої пам’яті, споруджено цей величний пам’ятник, до створення якого та до його реконструкції доклало зусиль багато людей».

З рук Івана Рішняка нагороди та відзнаки Фонду отримали ті, хто безпосередньо брав активну участь у створенні музейного комплексу у Пустовійтівці, облаштуванні території, та дбає про пам’ятку щодня: голова Роменської районної державної адміністрації Валерій Білоха, двічі лауреат державної премії у галузі архітектури, співавтор проекту пам’ятника Петру Калнишевському архітектор Володимир Биков та інші.

Як голова Всеукраїнського благодійного фонду ім. Петра Калнишевського, Іван Миколайович вручив Бойовий Штандарт і Пам’ятний Хрест «Петро Калнишевський» 27-ій Сумській реактивно-артилерійській бригаді ЗСУ зі словами: «Вручаємо Штандарт військовій частині, щоб вона з честю несла ім’я славетного козацького отамана».

Опісля відбулася посвята у козаки. До новобранців звернувся крайовий отаман Українського козацтва у Сумській області Олександр Реута, батько загиблого в АТО Андрія Реути (позивний Медок):  

- Петро Калнишевський пройшов тяжкий шлях заради України, і сьогодні час, коли Україну знову треба захищати. Для мене як козака Реути не порожніми є слова, що свій незламний дух Калнишевський передав нащадкам. Мої два сини одягли форму і сказали «Батьку, нам пора, благословіть». Андрій не повернувся з поля бою, загинув, воюючи у добровольчому батальйоні «Донбас». Ми пишаємося своїми синами, такими козаками, як Іван Перерва, який, будучи сільським головою, пішов добровільно воювати у батальйон «Донбас», такими, як громадський діяч, історик і письменник із Сум Олег Корнієнко, який теж добровільно пішов воювати. Все це нам надає дух козацтва, який ми увібрали. Тож давайте поважати одне одного і будувати здорове, сильне суспільство…»

Благословив новобранців-козаків Архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій.

Ще однією знаковою подією у рамках відзначення 325-річчя з дня народження Петра Калнишевського стала церемонія передачі координаційної місії Асоціації земляцтв України. За словами головиАсоціаціїВіктора Ткаченка, земляцтва різних регіонів створювалися у Києві з 1995 по 2000 рік. Вони об’єднали свої зусилля і, починаючи з 2000-го року, кожне земляцтво по черзі, по півроку координує діяльність усіх інших, захищаючи спільні інтереси. Останні півроку координатором було Івано-франківське земляцтво, відтепер на такий же термін воно віддає свої повноваження Сумському.

Учасники свята мали змогу побувати на екскурсії у музеї Петра Калнишевського, котрий було відкрито, як і відновлену Свято-Троїцьку церкву, 14 жовтня 2006 року.  Щороку його відвідують понад 11 тисяч гостей. Перлина музейної колекції – Євангеліє у дорогоцінній оправі, подароване церкві самим Петром Калнишевським. Перед тим, як храм зруйнували у часи радянської влади, одному зі священнослужителів вдалося вивезти святиню. Пізніше її було передано до Роменського краєзнавчого музею, де вона й зберігалася всі ці роки.

Програма свята була насиченою: відкриття обласного фестивалю народної творчості «Дивограй»; футбольні змагання та змагання з армреслінгу на Кубок П.І. Калнишевського; виставка робіт місцевих художників та робіт народних майстрів.  Виділялася на виставці, але не була неочікуваною експозиція з представленим військовим спорядженням, яке використовується нашими бійцями у зоні АТО. Тут можна було побачити і навіть помацати уламки снарядів, кулі – усе справжнє, з поля бою, як нагадування про те, що боротьба за незалежність України триває.

Виступи аматорських колективів, масові гуляння, дитячі розваги – усе це створювало загальний святковий настрій. Свято зібрало і старих, і малих. Вісімдесятисемирічна бабця Ліда, з якою вдалося познайомитися автору матеріалу, щоправда, на масові гуляння не прийшла. Але щодо «підняття» пам’ятника Калнишевському на п’єдестал, висловилася позитивно: «Це добре, тепер його видніше буде».

Президент Національної академії педагогічних наук України, Член Ради Сумського Земляцтва Василь Кремень розповів:

- Мені було дуже приємно приїхати на відзначення 235-річя з дня народження Петра Калнишевського. Попереднього разу я приїздив сюди 15 років тому, коли Прем’єр-міністром був Віктор Ющенко. Хоча «Калнишева рада» відбувається у порівняно невеликому селі Пустовійтівка, як на мене, подія має загальноукраїнське значення. По-перше, ми вшановуємо саму особистість Петра Калнишевського, людини героїчної, яка пожертвувала власним життям заради утвердження цінностей України. По-друге, ми віддаємо шану українському козацтву, яке було одним із найактивніших суспільних сил, що сприяли ідентифікації себе і округи як українських. Боротьба козаків справді сприяла утвердженню України, хоч це було складно і не завжди оптимальним чином. Сьогодні ми повинні ще більше усвідомлювати відповідальність кожного в  умовах, коли є загроза не просто втратити частину території України, а втратити державність узагалі. І це вимагає ще інтенсивнішого формування патріотичної складової. Патріотизм сьогодні є не просто самоціллю, це шлях до виживання нації, виживання держави.

Я уродженець цих країв, моє село входило свого часу до Конотопського, а згодом до Кролевецького району. Я написав і випустив у цьому році книгу про своє село, називається «Любитове - моє рідне село». Тут ідеться і про історію Сумщини, і про історію Кролевеччини, Конотопщини, а також про сьогодення. І працюючи над цією книгою, я ще раз зрозумів, який у нас потужний край, і його історія може слугувати, окрім усього іншого, для національно-патріотичного виховання української молоді.

Поділився своїми враженнями від «Калнишевої ради» та подальшими планами Сумського земляцтва заступник голови земляцтва з організаційних питань, колишній заступник голови Сумської облдержадміністрації Олександр Лаврик.

- Враження – це загальний підйом, гордість, що у нашому краї відбулося таке свято і, зокрема, церемонія передачі координаційної місії Сумському земляцтву.  Ми плануємо по осені зібрати представників земляцтв України і провезти їх цікавим маршрутом: гетьманська столиця Глухів, з Глухова – на Путивльщину, потім місто Суми. Повертатимемося до Києва через Конотоп, де, як відомо, у 1659 році відбулася славетна битва, під час якої козаки розгромили московське військо. До речі, у Глухові ми повинні потрапити на міжнародний музичний фестиваль ім. Дмитра Бортнянського, на який зїдуться знавці його творчості, хорові колективи. І це ще не всі плани…

Алла Акіменко, Суми.

nebokray@ukr.net

На світлинах: Петро Калнишевський. Віктор Ющенко, за Президентства якого почали вшановувати Калнишевського, відбудували церкву, спорудили пам'ятник та створили музей. Пам'ятник Петру Калнишевському у селі Пустовійтівка до реконструкції. Пам'ятник Петру Калнишевському у селищі Недригайлів Сумської області, встановлений на місці знесеного пам'ятника Леніну. Церква Святої Трійці у Пустовійтівці. Віктор Казбан, Олександр Реута, Василь Коломацький, Суми, 2012 р.  Андрій Реута (Медок), син козацького отамана Олександра Реути, загинув в АТО. Олег Корнієнко, член Правління Національної Спілки краєзнавців України, голова Сумської обласної організації, боєць окремого загону спеціального призначення «Азов». Урочистості у Пустовійтівці. Урочиста хода. Вручення Штандарту. Посвята у козаки. Передача земляцьких повноважень. Євангеліє, подароване Калнишевським Святотроїцькій церкві.Обласний мистецький фестиваль відкрили у Пустовійтівці. Шануючи народні традиції.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка