lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Суми: хроніки Єврореволюції

Як і вся Україна, Сумщина постала проти злочинного режиму Януковича.

День за днем мешканці Сум виходили на вулиці міста, аби заявити про свій протест у відповідь на свавілля з боку влади. «Слава Україні!», «Банду геть!» - такими були їхні основні гасла. На площі Незалежності перед приміщенням обласної державної адміністрації було протестувальники встановили символічні намети намети. Активістами було створено комітет народної оборони, куди увійшли представники громадськості та опозиційних політичних сил. Сотні молодих сумчан відбули до Києва, аби стати до лав борців на головному Євромайдані.

16 лютого. У Сумах на площі Незалежності відбулася чергова акція протесту, організована опозиційними партіями і громадськими активістами.

Мітинг зібрав близько 300 сумчан і проходив без партійних прапорів та гасел. Цього разу організатори заходу відмовилися від ходи вулицями міста. Виступаючі підкреслювали, що часткове розблокування опозицією вулиць Києва та будівлі КМДА - не відступ, а лише тимчасова поступка влади. Вони також закликали сумчан їхати до Києва у вівторок 18 лютого, щоб масово пікетувати урядовий квартал, в якому знаходиться будівля Верховної Ради. Нардеп від Сум Олег Медуниця (фракція «Батьківщина») заявив, що в обласному центрі починається формування загону «Самооборони Майдану». Запис у загін відбувався у громадській приймальні депутата.

17 лютого. Обласна організація партії «УДАР» повідомила, що конотопські активісти блокують автобуси з місцевими міліціонерами, які збираються відправити на Суми.

Автомайдан міста Конотоп кількома десятками автівок заблокував виїзд міліції до м. Суми, Конотопчани вважають, що міліція потрібна в рідному місті, аби боронити порядок і боротися зі злочинністю, а не виконувати чиїсь злочинні накази, чи охороняти та допомагати тим, хто прагне розгону мирних демонстрантів.

18 лютого. У Сумах суд звільнив від домашнього арешту городянина, схопленого міліцією під час побоїща 27 січня

Апеляційний суд Сумської області скасував 18 лютого визначення Ковпаківського райсуду про обрання запобіжного заходу сумчанину Юрію Ткаченку, якого підозрюють у нібито захопленні Сумської облдержадміністрації, у зв'язку з необгрунтованістю підозри. Сам пан Ткаченко розповів, що вночі 27 січня просто проходив площею перед Будинком рад, де і був затриманий з невідомих причин працівниками міліції.

Для інформації: вночі 27 січня великі сили міліції атакували кілька десятків сумчан, що розташувалися на першому поверсі будівлі Будинку рад. Мирні громадяни були побиті і 17 з них безпідставно затримані. Ніхто з працівників міліції не був за це притягнутий до відповідальності.

19 лютого. У Сумах вийшли на акцію протесту понад тисяча людей

У Сумах відбувся марш протесту проти свавілля діючої влади та на підтримку київського Євромайдану. Протестний мітинг зібрав понад тисячу сумчан. Активісти спочатку пікетували приміщення обласної державної адміністрації, що знаходилася під посиленою обороною міліції і спецпідрозділу «Беркут», а потім пройшли до офісу обласної організації Партії регіонів, скандуючи «Київ, ми з тобою!». Радикально налаштовані учасники акції спробували силоміць увійти до офісу. Їм вдалося вибити двері, а також захопити і спалити «регіональний» прапор. Після цього колона рушила до обласного відділення міліції, перед яким перегородила дорогу автобусу з озброєними бійцями «Беркуту». Люди стали кричати «Ганьба!» і вимагати, щоб беркутівці вийшли до них. Кілька хвилин автобус не міг прорватися через натовп активістів, котрі почали його розхитувати, але потім, з ризиком для життя людей, таки рвонув з місця та зник у невідомому напрямку.

Перейшовши до міського відділку міліції, люди закликали керівництво публічно пообіцяти не виконувати злочинних наказів проти українського народу. Після кількагодинного пікетування та безнадійного очікування на спілкування з очільниками правоохоронних органів, обурений натовп атакував приміщення. Протестувальники прорвалися через міліцейський кордон, розпочалися сутички між міліціонерами та активістами. Люди кидали у міліцію каміння, у відповідь лунали постріли з помпової зброї. Є поранені.

20 лютого. Тисячі сумчан знову вийшли на акцію протесту.

Чергова акція протесту у Сумах розпочалася мітингом на площі Незалежності. Скандуючи «Суми, вставай!», протестувальники вирушили ходою вулицями міста. Вони влаштували пікет біля Української академії банківської справи, закликаючи викладачів та студентів приєднатися до протесту. Потім мітингувальники пікетували регіональне телебачення Сумщини, яке, на переконання учасників акції, брехливо висвітлює події, що відбуваються в Україні, бо знаходиться на службі у «регіоналів». Народний депутат Олег Медуниця закликав протестуючих не вдаватися до радикальних дій: «Сумчани, нічого не паліть і не громіть. Перемога близька».

21 лютого. Сумські машинобудівники закликали до припинення протистояння.

ПАТ «Сумське НВО ім. М.В. Фрунзе» - машинобудівне підприємство з 15-тисячним колективом - заявило, що глибоко стурбоване ситуацією в країні і закликає сторони конфлікту негайно припинити силове протистояння, повернутися за стіл переговорів і вирішувати всі питання мирним шляхом.

Студенти-медики пікетували міліцію

Більше 50 старшокурсників сумського медінституту прийшли до міськвідділу міліції із закликом припинити розстріл медиків на Майдані в Києві. На вул. Першотравневій студенти повісили на міліцейський паркан плакати з написами «Не убий», «Не стріляйте в червоний хрест». Прийти до міліції їх спонукав розстріл на Майдані, під час якого була важко поранена 21-річна дівчина, медик - волонтер Олеся Жуковська з Кременця Тернопільської області.

- Ми прийшли показати міліції , що в нас стріляти не потрібно. Ми - медики, люди в білих халатах з червоними хрестами. Не можна нас просто так розстрілювати , - кажуть сумські студенти.

Студенти вшанували пам'ять загиблих на Майдані в Києві, поклавши під сумською міліцією квіти і поставивши лампадки .

Народна рада Сумщини вимагає відставки керівництва області

З огляду на останні події в Україні, Народна рада Сумської області розповсюдила звернення, адресоване представникам органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових осіб, Міністерства оборони України, Збройних Сил, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, посадових осіб прокуратури України в Сумській області. У зверненні міститься ряд вимог, серед яких - вимога щодо негайної відставки голів обласної державної адміністрації та обласної ради, а також керівників Сумського обласного і міського управління МВС України.

Мери міст один за одним виходять з Партії регіонів

Міський голова міста Лебедин Сумської області Анатолій Троян повідомив про свій вихід з лав Партії регіонів. «Події, які сьогодні відбуваються в Києві та інших містах України, викликають стурбованість та занепокоєння, - зазначив він у своїй заяві. - Я глибоко співчуваю родинам загиблих в сутичках в центрі столиці. Людина, її життя і здоров'я, честь та гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Я не можу спокійно дивитися на все, що відбувається. Тому мною прийнято рішення виходу з членів Партії регіонів». Днем раніше так само вийшов з Партії регіонів в.о. мера міста Охтирка Олександр Цілуйко.

22 лютого. На Сумщині створюють загони громадської охорони.

Сумська міліція запропонувала мітингарям сформувати спільні загони, які б патрулювали вулиці та стежили за громадським порядком у місті.

Формування «Муніципальна громадська охорона» створено у місті Тростянець з ініціативи міського голови Юрія Бови. Його мета - об'єднати добровольців для участі у патрулюванні вулиць міста задля забезпечення громадського порядку. За інформацією секретаря Тростянецької міськради Аліни Шацької, вже першого дня до «Муніципальної громадської охорони» записалося близько 50 осіб і кількість активістів, готових до неї приєднатися, увесь час зростає. При міськраді також запрацювала «гаряча телефонна лінія», куди можна звернутися у випадку надзвичайних чи небезпечних ситуацій.

Сумські депутати відправили у відставку секретаря міськради - регіонала

22 лютого відбулася позачергова сесія Сумської міської ради, ініційована представниками опозиції. Депутати - члени ПР на сесію на з'явилися. У результаті таємного голосування більшістю голосів було прийнято рішення про відставку Олексія Мовчана з посади секретаря міськради й виведення зі складу виконавчого комітету ще трьох представників Партії регіонів. За це проголосували 57 депутатів, що становить понад дві третини депутатського корпусу Сумської міської ради. Виконавчому комітету висловлено недовіру.

Перший крок до Перемоги зроблено: Януковича відправлено у відставку. Однак, це ще не повна перемога, усвідомлюють активісти Євромайдану, які не збираються розслаблятися, аж поки не переконаються, що в Україні справді почала формуватися справді демократична влада: влада від народу замість влади олігархів.

Алла Акіменко

Суми

На світлинах: Олег Медуниця, Народний депутат України від Сум, активіст Євромайдану. Олег Медуниця розповідає учасникам мітингу у Сумах про київський Євромайдан. Сумський Євромайдан. Мітингувальники беруть штурмом офіс Партії регіонів. Активісти нищать «регіональний» прапор. Сумчани пікетують міське відділення міліції. Протистояння перед Сумським відділенням міліції.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка