lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Ірина Ключковська: «Ми вирішили, що кожен із нас буде солдатом на мовному фронті...»

МІОК заснував клуб із вивчення української мови для вимушених переселенців

У Львові започаткували розмовний клуб «Говорімо українською!». Участь у ньому безкоштовна. Зустрічі відбуваються двічі на тиждень на платформі ZOOM.

Як подолати мовний бар’єр і цілком перейти на українську? Чи мають попит такі онлайн – заняття серед переселенців? Про це журналістка Сюзана Бобкова запитала в організаторів клубу, у директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК) Ірини Ключковської.

– Попит перевершив усі очікування! Коли ми починали, думали, може, одна група набереться. Ну, може, двадцять осіб зголоситься. За три дні отримали 800 анкет! – розповідає пані Ірина Ключковська. – Коли зупинили реєстрацію, до нас почали надходити слізні прохання, з молитовними значками: «Будь ласка, візьміть нас, ми вас дуже просимо». Такий попит – дуже позитивний показник. Пишуть різними мовами: українською, інколи англійською, щоб уникнути російської. Звертаються і російською. Ясна річ, що нашого інститутського ресурсу, у нас є десять філологів, замало. У співпраці з департаментом освіти і науки Львівської ОДА, ми залучили учителів з області. Окрема група педагогів долучилася з Дрогобича та львівських вишів. Окрім цього маємо наших колег з різних університетів, з Києва, Тернополя, Харкова, які приїжджали до нас на наукові конференції, семінари. Тих, які викладали українську мову, як іноземну. Ми сформували потужну команду із 45 викладачів. Маємо розроблене власне навчально-методичне забезпечення: підручники, посібники, портал з вивчення української мови, як іноземної (з рекомендаціями для вчителів та студентів).

– Як виникла ідея створити такі онлайн-лекції з української мови?

– Львів на сьогодні є перенасичений людьми, які були змушені покинути свої рідні міста, села, селища, свої домівки...

Спостерігаючи за ними, ми зрозуміли, що люди потребують спілкування українською мовою. По-перше, щоб комфортно себе почувати у Львові. Це прагматичний підхід. А, по-друге, у багатьох з них – це протест! Потреба відрізнятися, принаймні в мовному плані, від тих, хто чинить агресію. Якщо вони виїдуть, наприклад, за кордон, щоб їх не плутали з руськими...

– Я так розумію, що це буде в першу чергу діалог між учасниками розмовного клубу...

– Ми допоможемо їм подолати психологічний бар’єр та дамо можливість розговоритися українською мовою! Коли ми поглянули на анкети учасників, перше, що нас вразило – широчезна географія! Переважно це люди з південних, східних, центральних областей. Дуже багато з Одеси, Харкова, Запоріжжя.

Різні вікові категорії і неймовірна різноманітність професій: виховательки дитячих садків, педагоги, юристи, медики, домогосподарки, прибиральники і кухарі... Ми не ставили вікових обмежень. Написали в жартівливій формі: від 17 до 117 років. Іне дуже помилилися. Бо є в нас молоді люди. Є й люди пенсійного віку. Звісно, ніщо у світі не може замінити живого спілкування з людьми. Але зараз, на жаль, ми в таких умовах, що мусимо використовувати Zoom. Перша зустріч відбулася у вівторок, 29 березня. Програма була цікавою. Одна частина – побутове спілкування, друга – культурологічна.

Говорили про різні постаті: Тараса Шевченка і Василя Стуса, про диригентку Оксану Линів і про кулінара Євгена Клопотенка, письменника Сергія Жадана, якого наші польські друзі номінували на здобуття Нобелівської премії... Хочемо дати людям відчуття гордості за Україну, за яку ми всі разом зараз боремося.

Видання «Український дім» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

На світлинах:

  1. Директорка МІОК Ірина Ключковська.
  2. Інформаційний банер розмовного клубу «Говорімо українською».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка