lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Сьомий «Крок до України» у Львові
Учасник Літньої школи

У Львові завершилась літня школа української мови

19 липня – 2 серпня 2015 р. студенти з різних країн світу з’їхалися до Львова, аби взяти участь у літній школі української мови «Крок до України», яку вже всьоме провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою. Цього разу у Міжнародній літній школі взяло участь 20 осіб з Аргентини, Білорусі, Болгарії, Бразилії, Німеччини, Польщі, Росії, США, Хорватії, Чехії, а також зі сходу України. Деякі учасники цьогорічної школи представляли українські діаспори, дехто – студенти українознавчих студій, а хтось – просто симпатики України. У всіх були різні очікування, різні цілі, але завдяки цікавій програмі, добре продуманій організації і просто неймовірній атмосфері, яка панувала впродовж двох тижнів, кожен з учасників залишився задоволеним, адже вони отримали значно більше, ніж просто навчання: нових друзів, цікаві знання і незабутні спогади.

Школа розпочалася вже традиційно з тесту на визначення знань української мови. Відтак, протягом двох тижнів студенти мали змогу пройти інтенсивний курс української мови в одній із трьох груп – початкового, середнього та високого рівня. Викладачі використовували на заняттях підручники і посібники, розроблені в МІОКу, а також нестандартні методики, які дали можливість використати час на заняттях максимально ефективно і разом з тим перетворили навчальний процес на цікаву і захоплюючу справу.

Пообідні заняття також сприяли вивченню української мови, але насамперед давали змогу пізнати культуру України. Серед заходів цьогорічної школи – екскурсії Львовом, відвідування Національного музею імені Андрея Шептицького і майстер-клас за творами Марії Примаченко,  допрем’єрний показ фільму «Політ золотої мушки» і зустріч з режисером Іваном Кравчишиним, екскурсія замками і монастирями Львівщини, танцювальний майстер-клас від балету «Життя», зустріч з письменником і громадським діячем, лауреатом Національної премії України імені Т. Шевченка Ігорем Калинцем, лекція про українську вишивку, знайомство з українським національним бойовим мистецтвом – бойовим гопаком і з його засновником Володимиром Пилатом, кавова мандрівка Львовом, концерт ретро-музики у музеї Соломії Крушельницької, участь в історичному фестивалі «Ту стань!»… Але навіть після такої інтенсивної програми учасники із задоволенням прогулювалися Львовом, спілкувалися одні з одними та з новими українськими друзями, а ще – працювали над проектом: зібрали й підготували матеріал до газети, яка вийшла у день закриття школи.

Цьогорічна школа, що мала найширшу за всі роки свого проведення географію учасників, цілковито виконала своє завдання: представники різних народів і культур, а також українці з цілого світу мали унікальну нагоду познайомитися, поспілкуватися між собою, але найголовніше – пізнати Україну, її культуру і мову. І, як наголосила на церемонії закриття школи директор МІОКу Ірина Ключковська, надалі матимуть змогу цю правдиву, неупереджену інформацію поширювати у країнах свого проживання, щоб світ міг почути про Україну від тих, хто її справді любить і розуміє.

Завершення школи – завжди трохи сумна мить: ми прощаємося з новими друзями, з якими провели незабутній час. Але учасники не мають наміру зупинятися у вивченні української мови, і в цьому їм допоможе навчальний сайт «Крок до України», презентований на закритті школи, який стартує вже у вересні.

Попереду ще літня школа в Казахстані, а учасники вже з нетерпінням чекають наступного літа, щоб знову приїхати до Львова і зробити черговий крок до України.

Команда літньої школи:

Керівник школи – Ірина Ключковська;

Адміністрування – Андрій Яців, Богдан Сиванич;

Організаційне забезпечення – Любов Литвин, Ярослав Литвин, Юрій Марусик.

Наталя Мартинишин – викладач групи А;

Богдан Сиванич – викладач групи В;

Олеся Палінська – викладач групи С.

Відгуки учасників:

«Я очікувала від літньої школи дружньої атмосфери, приємного спілкування, нових друзів – всі ці очікування справдилися. Крім того, літня школа допомогла мені відчувати себе впевненіше на вступних випробуваннях у Львівську національну академію мистецтв, які відбулися через тиждень після початку навчання. Тепер я студентка ЛНАУМу! Дякую за можливість брати участь у Літній школі, бо завдяки цьому проекту моє життя змінилося на краще».

Ксенія Дрозд (Мінськ, Білорусь).

«Мені дуже сподобалося, що кожного дня була якась екскурсія або майстер-клас.  Я дізналася багато нових речей. Заняття з української мови були дуже корисними для мене: була граматика, спілкування і багато цікавої інформації. Мені сподобалися також додаткові матеріали, наприклад тексти пісень».

Мартіна Одеґналова (Бланско, Чехія).

«Хотілося б більше матеріалів з художньої літератури, над якими можна працювати. Дуже гарною ідеєю були зустрічі з українськими художниками та майстер-класи, мені також подобалося, що кожного дня ми вивчали іншу українську пісню».

Катажина Рещинська (Варшава, Польща)

«У мене були високі очікування і вони здійснилися. Мені найбільше сподобалися екскурсії, ставлення професорів – усі були дуже відкриті і готові допомогти, що для мене найважливіше».

Іва Деянович (Загреб, Хорватія)

«Продовжуйте свій розвиток і ніколи не зупиняйтеся. Дуже вдячна за вашу роботу і основну ідею».

Софія Мазіна (Мурманськ, Росія)

«Я багато очікувала від школи, тому що мені дуже потрібно вивчити українську мову. Я багато нового навчилася і буду продовжувати далі. Викладач дуже добре нам проводив лекції, так що було цікаво і весело, матеріали теж були добрі і корисні.  Бажаю Божого благословення для всіх!»

Сестра Сесілія Геуко (Пітанга, Бразилія)

Підготувала Зоряна Харів.

Додаткова інформація:

http://www.kobza.com.ua/miok/5106-vidkryttia-litnoi-shkoly-krok-do-ukraini.html

https://www.facebook.com/krokdoukrainy

На світлинах: Учасник Літньої школи. Учасники школи. Тести. Захоплення. Мистецтво. Спорт. Таланти. Дозвілля. Екскурсія. Настала мить закриття літньої школи. Привітання учасників. 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка