Заслужений працівник культури України та Росії Людмила Засенко
Заслужений працівник культури України та Росії Людмила Засенко

Народний ансамбль козацької пісні «Воля» став лауреатом Конкурсу-фестивалю «Козачий Круг»!

Літні місяці 2011 року виявилися гарячими незважаючи на те, що в Україні дощило. В Очакові протягом п'яти днів (з 24 по 28 червня) проходив П'ятий Міжнародний фольклорний фестиваль української діаспори «Чуття єдиної родини», організований миколаївськими громадськими організаціями «Центр» Розвиток демократії» та «Україна-Світ». У ньому взяли участь самодіяльні артисти з Білорусі, Придністров,я, Російської Федерації, Казахстану, Молдови. Фестиваль був присвячений 20-річчю Незалежності України.

Делегацію Російської Федерації із Нижнього Новгороду представляли вокально-музикальна група регіональної української громади Людмила та Анатолій Садові, п'ятикласник - лауреат міжнародних конкурсів, баяніст Микита Колесов. Із далекого Південно-Сахалінська на фестиваль прибула заслужений працівник культури України та Росії Людмила Засенко.

Глядачі тепло зустрічали лауреата міжнародних конкурсів Ольгу Жук із Білорусі.

А коли пані Людмила заспівала без музичного супроводу пісню «Летіла зозуля», у глядачів виступили сльози на очах. Також тепло сприймали пісні «А я просто українка» та «Чураївна». До речі, учасники фестивалю звертали увагу на те, що деякі організатори Фестивалю говорили російською мовоюі, а сахалінці - на чистій українській.

В рамках фестивалю зібрали «круглий стіл» з питань збереження української культури в світі, який професійно провела член Національного союзу письменників України, член президії обласного відділення «Україна-світ», працівник Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва Віра Марущак.

Майстер-класи з летіння соломою, петриківського розпису та мистецтву лялькарства для гостей провели вчитель Очаківської художньої школи Любов Паранюк та член союзу народних умільців Очаківщини Арина Припутнєва.

Показово, що в цих заходах разом з бабусею та дідусем брав участь маленький «напів -українець» (як він себе називає) із Сургуту Єгор Корпляков. Він уже чисто говорить слово «паляниця», а діда називає «дідусем». Це радує нас.

Хоч і прохолодним було Чорне море біля Очакова, а сонце визирнуло лише на два дні, час промайнув дуже швидко. І треба було збиратися в далеку дорогу до Забайкалля на новий Конкурс-фестиваль «Козачий Круг» всеросійського масштабу. Народний ансамбль козацької пісні «Воля» з Южно-Сахалінська добирався до Чити на різних видах транспорту. До Хабаровська - на літаку, а - потім далека дорога залізницею. Добре, що колектив має не тільки талановитого художнього керівника та хормейстера в особі Людмили Засенко, а й позаштатного продюсера в особі Ольги Жирової. Добре тому, що керівник рухається із заходу, а колектив - зі сходу. І за нетривалий час підготовки до конкурсу (всього два місяці) потрібна була мобілізація не тільки духовних, творчих, але й фізичних сил. А суперники були сильні. Ми змагалися з творчими колективами Якутії, Єврейської автономної області, Хабаровського та Приморського країв. Склад деяких колективів налічував до 75 відсотків музичних працівників. А в нас всього три,окрім керівника. Концертмейстри - Олег Сальніков, Тимофій Волков та солістка Людмила Турова. Після нашого конкурсного виступу були щирі поздоровлення від забайкальців, якутян - начебто ми перемогли. І це в той час, коли члени журі тільки виходили із зали, щоб підбити підсумки. Присутні дівчата говорили нам з таким запалом, що сильна енергетика нашого виступу не залишила байдужими нікого з присутніх. І не дарма голова журі Заслужений артист Росії, професор із Москви Петро Сорокін одразу ж запросив до себе нашого керівника пані Людмилу і записав де вона бере такий багатий репертуар. Бо ми із п'яти конкурсних пісень виконали дві українських - «Чорноморець іде» та «В Києві на ринку». Ось так ми стали лауреатами Всеросійського конкурсу «Козачий Круг» з правом виступити на заключному етапі в Москві в Кремлівському Палаці.

Та інтрига була ще попереду. Під час нагородження в числі перших визивають Людмилу Засенко і вручають диплом «За участь». Колектив завмер. Вручають дипломи 3-го, 2-го та та 1-го ступеня, а нас не оголошують. Що ми пережили - не передати словами! І тільки на сам кінець нашому керівникові вручили диплом ЛАУРЕАТА серед колективів, підпорядкованих Усурійському козацькому війську. Емоції переповнювали нас і ми перед мікрофоном заспівали «Многая літа» Конкурсу-фестивалю! Ми вдячні всім організаторам такого маштабного заходу і впевнені, що це стало можливим тому, що в Забайкальському Краї культуру очолює професіонал, міністр культури Сироватка Галина Петрівна. Ми послухали та подивились не тільки сильні самодіяльні творчі колективи, а й раділи виступам професіоналів - ансамблів «Забайкальські козаки» та «Забайкальські узори». До речі, в цьому колективі на домрі грає Максим - син нашого концертмейстера Олега Сальникова. Це вдвічі приємно.

Відшумів черговий тур військового етапу Всеросійського конкурсу «Козачий Круг», фінал якого буде завершений у Москві наступного року. Але позитивні емоції та творчий внесок активістів сахалінської діаспори в українські справи цього літа ще не вичерпані. Адже 2011 рік ювілейний для нашої Батьківщини. 24-го серпня - 20 років Незалежності України, в честь якої проходитиме П'ятий Всесвітній Форум українців. Ми просто зобов'язані взяти в ньому участь., До речі, пані Людмила була делегатом трьох Форумів, а ваш покірний слуга - одного.

Микола ЗАСЕНКО,

Почесний член СРГОУ «Київська Русь», учасник Народного ансамблю козацької пісні «Воля».

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ансамбль 'Воля' після презентації
Ансамбль 'Воля' після презентації
Дари Сахаліну забайкальцям
Дари Сахаліну забайкальцям
Імпровізований дует розспівується
Імпровізований дует розспівується
Інтерв'ю Людмили Засенко забайкальським журналістам
Інтерв'ю Людмили Засенко забайкальським журналістам
Мистецтвом лялькарства захопився навіть хлопчик із Сургуту Єгор Корпляков
Мистецтвом лялькарства захопився навіть хлопчик із Сургуту Єгор Корпляков
Небайдуже обговорення українських проблем закінчено
Небайдуже обговорення українських проблем закінчено
Представники РФ приймають каравай від очаківців
Представники РФ приймають каравай від очаківців
Сахаліночка отримала не тільки Диплом, а й віночок із колосків
Сахаліночка отримала не тільки Диплом, а й віночок із колосків
Солом'яне плетіння теж зацікавило Єгора
Солом'яне плетіння теж зацікавило Єгора
Україночка з Білорусі та сахалінці
Україночка з Білорусі та сахалінці
Фестиваль 'Чуття єдиної родини' завершено
Фестиваль 'Чуття єдиної родини' завершено

На світлинах: Заслужений працівник культури України та Росії Людмила Засенко. Ансамбль 'Воля' після презентації. Дари Сахаліну забайкальцям. Імпровізований дует розспівується. Інтерв'ю Людмили Засенко забайкальським журналістам. Мистецтвом лялькарства захопився навіть хлопчик із Сургуту Єгор Корпляков. Небайдуже обговорення українських проблем закінчено. Представники РФ приймають каравай від очаківців. Сахаліночка отримала не тільки Диплом, а й віночок із колосків. Солом'яне плетіння теж зацікавило Єгора. Україночка з Білорусі та сахалінці. Фестиваль 'Чуття єдиної родини' завершено.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка