lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Наша пісня, наша «Воля»
Заслужений працівник культури Російської Федерації та України Людмила Засенко
Заслужений працівник культури Російської Федерації та України Людмила Засенко

Про дивночарівні духовні ниточки, що зв’язують українців в світі

Лист до редакції сайту: Якщо вже ми, артисти Народного ансамблю козацької пісні «Воля» з Южно- Сахалінська прибули до Луганщини на чотири дні раніше ніж починався IV відкритий Фестиваль козацької культури «Любо», то ми не могли потратити ці дні тільки на екскурсії, чи базари. Тому надсилаємо враження глядачів Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, де ми з великим натхненням виступили.

Почесний член української громади на Сахаліні Микола Засенко.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Сьогодні українці мешкають у багатьох країнах світу. Російське зарубіжжя ми називаємо близьким, бо за сорок кілометрів від Луганська – вже Ростовська область. Проте, коли подивитися на мапу, віднайти Сахалін і майже співзвучне за назвою місто Южно-Сахалінськ, то це вже (як кажуть наші місцеві весельчаки, жартуючи) – ген-ген «через сім бугрів і три мости».

Тож ближче до розповіді про яскраву подію, яка зібрала студентів-першокурсників Луганського Шевченківського вишу.

22 вересня, сонячного й теплого дня, в актовій залі на сцену вийшов народний ансамбль козачої пісні «Воля» з того таки далекого Южно-Сахалінська. Колектив «Воля» – лауреат VI далекосхідного конкурсу «Жива Русь», IV далекосхідного конкурсу «Наша дума, наша пісня», учасник IV Всесвітнього форуму українців (м. Київ), дипломант фестивалів «Червона калина», «Південні зорі» та ін. Керує ним українка, заслужений працівник культури Російської Федерації та України Людмила Засенко. Її творча доля розпочалася в Черкаському державному українському народному хорі, яким тоді керував незабутній Анатолій Пашкевич. З вдячністю згадує своїх перших учителів пані Людмила. Усі свої знання і любов до рідної пісні передає учасникам трьох різновікових співочих гуртів, якими керує сьогодні далеко від України.

Цікавою й різноманітною була програма виступу ансамблю «Воля» перед студентською молоддю. В репертуарі – насамперед українські народні пісні на козацьку тематику, жартівливі, були й такі, що славлять Сахалінський край. Зрозуміло, що до складу гурту «Воля» входять не лише українці, а й представники інших національностей. Але українською піснею вони перейнялися по-справжньому, тож звучала кожна з них душевно, зворушливо.

І студентська молодь сприймала кожну виконувану пісню із захопленням. Як представниця набагато старшого покоління я була приємно подивована з цього. Ніяких неприємних несподіванок у поведінці молодих слухачів не було. Уся зала із затамованим подихом вслухалася в мелодію й сумні слова пісні «Чуєш, брате мій...» (слова Богдана Лепкого, музика Левка Лепкого). Кульмінацією концерту був момент, коли у виконанні ансамблю залунала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» (слова Тараса Шевченка): всі в залі встали і разом з виконавцями співали український народний гімн. Розворушили до сліз не одну душу ці два твори. Надзвичайно щиро, по-українськи прозвучала пісня «Зеленеє жито, зелене...»

Симпатично пасують українські строї і жіночій частині, й чоловічій групі ансамблю. Це також створювало радісний колорит на сцені і відповідний настрій у залі.

Така приємна аура тривала впродовж години, і завершилося дійство виконанням улюбленої всіма пісні «Розпрягайте, хлопці, коні», яку назвала ведуча концерту – пані Людмила Засенко – сучасним українським шлягером. Ось тут зі жвавим азартом вибухнула співом уся молодіжна аудиторія, бо до того вела динаміка концерту. І ці хвилини, напевне, були для всього колективу співаків подякою.

Насамкінець голова Луганського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Володимир Семистяга (з ініціативи цієї громадської організації й відбувся концерт) висловив захоплення та подякував усім гостям і художньому керівникові Людмилі Засенко за чудовий виступ, за те, що далеко від України звучить українська пісня та єднає всіх її дітей з рідною землею. Пані Людмила отримала в подарунок квіти та цікаве історико-мистецьке видання «Український портрет XVI–XVIII ст.» (видавництво Центрального Правління «Просвіта»). Присутня на концерті журналістка Луганського обласного радіо, просвітянка Валентина Кушніренко здійснила його фонозапис, а також узяла інтерв’ю в керівників та співаків гурту «Воля». Тож обов’язково ще раз почуємо їх у радіопередачі.

Окремо обласне об’єднання «Просвіти» дякує членові колективу ансамблю Миколі Івановичу Засенку за його непогамовний характер і активність у налагодженні творчих зв’язків з патріотично налаштованою громадськістю України, зокрема й Луганська.

Потім в ансамблю «Воля» були й інші виступи перед мешканцями Луганська та області, участь у фестивалі козацької пісні, а далі – довга, далека дорога додому. Хочу від вдячних глядачів-слухачів побажати всім і кожному учасникові ансамблю «Воля» та його невтомному художньому керівникові Людмилі Засенко, її надійній «стіні» Миколі Засенку здоров’я й подальшого творчого натхнення.

Щасливі хвилини нашого спілкування вразили, запам’яталися, і сподіваємося: добро від наших сердець дійшло до ваших, шановні наші друзі з Южно-Сахалінська.

Дора Тимошевська,

відповідальний секретар Луганського обласного об’єднання

ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Фото Оксани Шепітько, провідного інженера-програміста Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

Солістка ансамблю Людмила Турова
Солістка ансамблю Людмила Турова
Жіночий склад ансамблю
Жіночий склад ансамблю
Отаман в хороводі Сергій Смородін
Отаман в хороводі Сергій Смородін
Чоловічий склад ансамблю
Чоловічий склад ансамблю

На світлинах: Заслужений працівник культури Російської Федерації та України Людмила Засенко. Солістка  ансамблю Людмила Турова. Жіночий склад ансамблю. Отаман в хороводі Сергій Смородін. Чоловічий склад ансамблю.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка