lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українці Сахаліну гуртуються

На День Матері у нас офіційно створено регіональну громадську організацію українців і місцеву національно–культурну автономію українців обласного центру. Надіємось, що це духовно наблизить нас до рідної Неньки-України.

 

 

13 травня 2005 року, коли в Україні в ці дні відзначається День Матері, в Южно-Сахалінську зібралася українська діаспора, щоб скористатись цим святковим приводом й вирішити кілька важливих питань. Вже давно назріла необхідність в юридичній реєстрації сахалінської громади в державних органах юстиції Російської Федерації.

По-перше, потрібна реєстрація регіональної громадської організації. Це дозволить сахалінським українцям налагоджувати офіційні стосунки в міждержавних та федеральних масштабах. По-друге, також необхідно зареєструвати Южно-Сахалінську національно-культурну автономію. Це - давня мрія місцевої громади. Згідно із російським законодавством, автономія має певні пільги – земельні, фінансові, та й статус її дещо вищий, ніж у звичайної громадської організації.

Тому на зазначеному заході було розглянуто саме ці питання. Присутні представники діаспори, а їх було понад 50 осіб, розглянули установчі документи, заслухали виступи керівників громади щодо перспектив розвитку українського руху. Всі бажаючі висловлювали свої думки, іноді протилежні. Було вирiшено зареєструвати Сахалiнську регіональну громадську органiзацiю українцiв "Київська Русь", а також Южно-Сахалiнську автономiю з такою ж назвою. Також пролунали заклики змiцнювати экономiчнi й культурнi зв`язки з Україною, триматися подалi вiд великої полiтики, а головне - частiше збиратися разом. Крiм того, було обрано керiвнi органи обох громад. Регiональну буде продовжувати очолювати Микола Засенко, а Южно-Сахалiнську місцеву національно – культурну автономію українців „Київська Русь” очолив Юрій Шаповалов, що родом із Луганщини.

На заходi вiдбулася виставка українських книжок, виставка-продажа вишиваних рушникiв, сорочок та серветок, яку організував Володимир Катаєв з Івано-Франківщини. Найбiльшу ж увагу привернув концерт української пiснi у виконаннi ансамблiв – „Долинонька”, "Воля" та "Славiя".

Вперше програму концерту вела українка з Полтавщини, працівник Гарнізонного будинку офіцерів Ніна Литвин. Вона вдало доповнювала віршами про Матір українські пісні, що лунали в залі, а таку гарну чисту барвисту рідну мову не завжди почуєш навіть в Україні.

Цiкаво вiдзначити, що до лав сахалiнського українства стали дедалi бiльше вступати представники бiзнесу, представники державних й мунiципальних органiв, депутати, вiйськовi. Тож, бути українцем, стає популярно не тільки в Москві, а й на Далекому Сході. Хочеться сподiватись, що ця тенденцiя прогресуватиме.

На фото: Свято Матері на Сахаліні. Співає жіночий квартет Говорун, Лавриненко, Ружанська, Засенко.

Тарас ЖИВАГА
заступник голови Сахалінської регіональної
громадської організації українців «Київська Русь».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка