lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Допоможімо видати книгу!
Аркадій Поважний
Аркадій Поважний

Добра справа

Від редакції: Шановні читачі, дописувачі та гості сайту! Пропонуємо вам доєднатися до видання книги сумського письменника Аркадія Поважного «Кам'яний воїн». Оформивши попереднє замовлення на екземпляр книги, ви допоможете у її виданні.

Про книгу та автора у передмові до видання більше написала Ганна Приходько (коротко читайте тут: http://www.avtura.com.ua/book/977/offers/). Вступ, написаний нею, вважаємо вичерпним і пропонуємо вашій увазі нижче.

Підтримаймо українську книгу!

Ім'я сумського письменника Аркадія Поважного добре відоме сьогодні за межами Сумщини. Ще в студентські роки він став автором детективної повісті «Перстень Левассера». Згодом з'являються твори «Печера», «Диверсант Повстанської Армії». Зараз до вашої уваги книжка «Кам'яний воїн», присвячена життю та діяльності людини, чиє ім'я при тоталітарній владі свідомо спотворювалося це - Нестор Махно. Тут і низка радянських фільмів, де він неодмінно зображався у вигляді патлатої потвори-маніяка: «Олександр Пархоменко», «Червоні дияволята», «Ходіння по муках». А тепер Нестор Махно вважається однією із ключових постатей національно-визвольного руху ХХ ст.. Йому присвячено чимало історичних розвідок, де робиться спроба переосмислити роль і значення «батька» Махна в історії України. Автором же зроблена спроба відтворити обставини життя селянського ватажка у художньому творі, причому прослідкувати його біографію від народження і до кінця життєвого шляху, в той час як інші автори, хто торкався цієї постаті, освячували лише певний період, як їм здавалося, найважливіший - це революція 1917-1921 рр. Аркадій Поважний же у динаміці розкрив духовне становлення свого героя, формування його світогляду - від простого сільського хлопчика, який через друга і наставника козака Івана починає усвідомлювати, що соціальний устрій несправедливий і з цим можна і треба боротися, до керівника потужної селянської армії, що на гігантському історичному переломі піднімається на боротьбу за землю і волю.

Відчувається, що авторові дуже близька постать та ідейні переконання свого героя, що він не просто вивчив матеріали, але й прожив життя поруч із своїм персонажем. Роман цінний тим, що руйнує багато міфів та стереотипів з життя Нестора Івановича Махна. Цей міф про нібито антисемітизм махновського руху та єврейські погроми. Зворушливі сторінки роману, присвячені підлітковій дружбі Нестора з єврейською дівчинкою Розою та її родиною. Привабливі у романі жіночі образи це і мати Явдоха, яка намагається, аби молодший син, на відміну від старших, отримав освіту, став видатною людиною, але життєві обставини не завжди на боці матері, малого Нестора виховує вулиця, випадкові люди та випадкові книжки. Це перша дружина Нестора Настя Васецька, яка прагне простого сімейного щастя, але розуміє, що чоловіка вже не перевиховати, справжнє його кохання - боротьба. Це бойові подруги отаманша Маруся та третя дружина Галина. Ще один міф - про нелюдську жорстокість та мародерство махновців. З роману видно, що грабіжницькі вчинки в армії Махна суворо каралися, а жорстокість була закономірною відповіддю на ще більшу жорстокість та підлість різних союзників, які легко «здавали» Махна та його побратимів не тільки через ідейні, а часто через шкурні інтереси, прагнучи зробити Нестора та його армію «маріонеткою» у своїх політичних іграх, затискаючи селянську армію між «молотом і ковадлом» громадянської війни. Щодо міфу про невігластво, дурість селянського «батька». Зі сторінок роману дізнаємося про його захоплення театром. Цікаві сторінки присвячені створенню пісні, що давно вже вважається народною - «Розпрягайте, хлопці, коней».

Одна із особливостей стилю письменника - деяка «репортажність», що споріднює виклад із кіносценарієм, програючи, можливо, у психологічних тонкощах відтворення душевних переживань героїв, поєднання їх з описами краєвидів. Але це додає стислості викладу, передає напружену атмосферу громадянської війни, коли справді-таки події мінялися з кінематографічною швидкістю.

Удача роману - його жива, насичена діалектизмами мова, що додає достовірності описуваним подіям.

І вже ніколи не виникне міфу про «скарби батька Махна», як про скарби Мазепи чи Полуботка, через ту просту причину, що Нестору Івановичу не було чого ховати. Останні сторінки роману, де змальовується, як у глибокій нужді помирає на чужині колишній ватажок селянської армії, розуміємо, що весь його скарб це любов до України та до тієї верстви, на якій століттями трималися основи суспільства, в надрах яких завжди корінилася загроза для будь-якого окупанта, тому і нищили саме цей прошарок у всі століття.

Роман починається і закінчується своєрідними символічними прологом і епілогом: на початку символічна і міфічна фігура козака-характерника Волемира Ківша спостерігає природні знаки, що свідчать про народження «людини-буревію», і в кінці цей же Волемир (дід Воля) під скіфською статуєю кам'яного воїна проводжає свого учня у вічну подорож, Нестора Махна ніби долучають до космічного воїнства «небесних лицарів». З землі, покропленою кров'ю, вкритою трупами, з нужденних трущоб приходить він до Вічності, щоб зайняти своє місце серед тих, хто з небес охороняє свою землю і свій народ. Тому хочеться вірити, що цей твір завдяки мистецькій та пізнавальній цінності здобуде любов численних читачів і шанувальників, всіх, кому хочеться знати правду української історії, позбутися нав'язаних нам стереотипів та штампів минулої доби.

Ганна ПРИХОДЬКО

Текст передмови до книги люб'язно наданий її автором, Аркадієм Поважним.

Скоро світ побачить книга А. Поважного 'Кам'яний воїн'. Долучаймося до її видання!
Скоро світ побачить книга А. Поважного 'Кам'яний воїн'. Долучаймося до її видання!

На світлинах: Аркадій Поважний. Скоро світ побачить книга А. Поважного 'Кам'яний воїн'. Долучаймося до її видання!

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка