lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Український бас знову став ерзянським

Анатолий КалинкинТалановитий вихованець музичної школи Слобожанщини повернувся до рідної Мордовії

Ювілейний творчий вечір заслуженого артиста Мордовії Анатолія Калінкіна пройшов у Музичному театрі ім. Іларіона Яушева. Колеги по сцені вшановували володаря рідкісного оперного басу, який більшість творчого життя провів в Україні, у Харкові та Луганську. Чи легко було відомому ерзянину повернутися на Батьківщину і чи вдасться повернути на оперну сцену ерзянську мову?

Анатолій Калінкін пишається, що за національністю він - ерзя. На думку артиста, рідна мова дуже співуча й має звучати на оперній сцені гідно.

Прадід оперного співака був протодияконом церкви у селі Козловка. Досі на батьківщині розповідають легенди про міць його голосу. Співочий дар передався Анатолію аж через два покоління.

Майбутньому співаку довелося попрацювати у молоді роки й крівельником, й бетонником, й теслярем. Музичну освіту при цьому отримав гідну. Закінчивши Саранськє музичне училище, вищу освіту отримав у Харківському інституті мистецтв ім. Івана Котляревського.

Аж до 1994 року Калінкін працював у Луганській державній філармонії, в Україні. Якось у квартирі пролунав телефонний дзвінок. Дзвонив Міхаіл Фомін, однокурсник Анатолія по музучилищу, й благав друга повернутися на батьківщину.

У Мордовському теятрі не було жодного баса! Доводи були переконливими, й сам Анатолій думав про повернення до рідної Мордовії. Збори були не довгими.

Сьогодні Анатолій Калінкін зайнятий у всіх виставах рідного музичного театру. Не була винятком й нещодавня прем`єра опери "Кармен".

"Висловлюю Вам подяку за зворушливе виконнання головних ролей в операх Леонковалло "Блазні" й Чайковського "Євгеній Онєгін". Ваш виступ був настільки яскравим, що жодного байдужого у залі глядача не було", - відгук директора

Магнітогорського теятру опери й балету І. Кажевнікова про нещодавні гастролі ерзянського баса. Від нього ж надійшла пропозиція попрацювати у Магнітогорській опері. Але у Калінкіна усі плани пов`язані лише з рідним театром.

У ерзянського баса є заповітна мрія - виконати головну партію в опері "Борис Годунов". Проте, вистава потребує великих матеріяльних внесків. "Не люблю штурмувати голосом кабінети керівництва, - каже він. - Ніколи цього не робив. Сподіватимусь, що вистава відбудеться за мого теятрального життя".,

На світлині: Анатолій Калінкін. 

Олег КОРЧАГІНОВ 

http://www.izvmor.ru/?id_refer=1545

19.04.2007

http://www.ugraina.org/articles/read/2505.htm

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка