lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Грушевські читання в Димитровграді

Мелекеські українці з товариства “Краяни” присвятили їх знаменній історичній даті: 90 років тому закінчилося симбірське заслання майбутнього першого Президента української держави

Завтра, в суботу 24 вересня в нашому місті Димитровграді міське Українське земляцтво “Краяни”, відділення Всеросійської громадської організації «Об’єднання українців Росії»,  готує цікавий захід. В Бібліотеці сімейного читання Димитровграду, що на вулиці Куйбишева, 144, о 14 годині відкриються перші на ульяновській землі Грушевські читання. Їх ми готували як свято спогадів, свято сподівань, а потім присвятили великому синові українського народу.

Причому воно проходить в цьому вересні не тільки тому, що співпадає з черговою, 139-ю річницею з дня народження першого Президента України і видатного творця її історії, засновника Української Народної Республіки і дійсного члена Академії наук Радянського Союзу Михайла Сергійовича Грушевського. Головне – буде відмічатись 90-річниця його перебування на симбірській землі. З лютого по вересень 1915 року майбутній президент України і академік України і СРСР перебував в політичному засланні в центрі Росії на малій батьківщині також майбутнього вождя світового пролетаріату і голови радянського уряду Росії і СРСР Володимира Ульянова-Леніна.

На Грушевські читання димитровградські “Краяни” запросили своїх сусідів – представників українських громад з Самарської області і Республіки Татарстан. Очікуємо, що до нас в Димитровград приїде заступник голови самарського “Променя”, редактор Інтернет-сайту “Кобза-українці Росії” та української радіопрограми “Веселка” державної телерадіокомпанії “Росія-Самара” Андрій Бондаренко. До речі, завдяки передачам "Веселки" із Самари ще в 1994 році у селищі Новоселки нашого Мелекеського району ыз ъъ слухачыв було організоване перше в Ульяновській області Українське культурно-просвітне товариство. Його головою став офіцер-фронтовик Микола Кліменко.

З татарстанського міста Нижнєкамська на ці перші на ульяновській землі Грушевські читання обіцяв приїхати голова Української національно-культурної автономії “Вербиченька” п. Євген Савенко. В колишній Мелекесс він збирається, щоб виступити з доповіддю про результати своїх наукових пошуків в архівах міста Казані, де з 3 вересня 1915 року по 9 вересня 1916 року продовжив своє перебування в політичному засланні на Волзі великий український революціонер, державний діяч і вчений з світовим ім’ям Михайло Грушевський. Заодно Євген Вікторович збирається офіційно запросити нас - своїх сусідів і друзів “Краян” приїхати в гості до “Вербиченьки” – на Перший міжрегіональний український фестиваль Приволзького федерального округу “Калинові грони Поволжя”, що відбудеться 8-9 жовтня.

Сьогодні в нашій громадській організації більш як 40 членів, а всього в Димитровграді –  близько 12 тисяч українців. Наші “Краяни” - це люди, різних професій – лікарі, інженери, вчителі, робітники, чиновники, бізнесмени, приватні підприємці, спортсмени... Всіх об’єднує бажання спілкуватись, дарувати один одному тепло, слухати рідну мову і самим виконувати українські народні пісні, які лікують душу. Чекаємо, що більшість наших колег і запрошених гостей збереться в Бібліотеці сімейного читання на перші в нашому місті і області Читання, присвячені 90-м роковинам після закінчення симбірського заслання майбутнього першого Президента української держави Михайла Сергійовича Грушевського.

Майя КЛОКОВА,

голова міського Українського земляцтва “Краяни”.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка