lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Соціальна адаптація українських іммігрантів»

Ознайомитися із цією монографією іркутського дослідника тепер можна і українською

У Києві видавництвом «Саміт-книга» в жовтні 2020 року видано українською монографію «Соціальна адаптація українських іммігрантів» під авторством Андрія Зав’ялова (м.Іркутськ). Хоча пройшло три роки з моменту першого видання цієї монографії російською мовою у видавництві Іркутського державного університету, але вона й досі зберігає свою актуальність, тому що це не просто переклад, а також і багато оновлених даних, уточнень та виправлень. Тому безперечно книга відповідає своєму часу.

 

 «У мене з моменту видання монографії  російською був задум видати її також і українською мовою. Через обмеження у зв’язку з пандемією, а відтак і вільному часу, що з'явився, я здійснив цей задум, інакше б, напевно, не знаю, коли б за неї узявся», - говорить Андрій Зав’ялов.

У монографії аналізуються процеси соціальної адаптації українських іммігрантів в різних країнах Європи, Канаді та Росії. Позначаються основні механізми соціальної адаптації, складності і стратегії адаптації українських іммігрантів, а також аналізуються особливості соціальної адаптації в різних країнах.

В першому розділі «Історія формування, сучасний стан і основні соціально-демографічні характеристики української діаспори» автор розглядає особливості формування західної та східної діаспори, особливо приділяючи увагу країнам ЄС (зокрема, Латвії), Канаді (зокрема, Онтаріо) та Росії (зокрема, Іркутській області). Вивчаються чисельні характеристики, динаміка процесів, сучасне функціонування української діаспори в різних країнах.

В другому розділі «Соціальна адаптація сучасних українських іммігрантів (за матеріалами дослідження)» подаються результати проведеного польового соціологічного дослідження української діаспори Онтаріо (Канада), Латвії та Росії (Іркутська область). Дослідження проводилося на базі анкети з 14 відкритих запитань, де респонденти розповідали про їхні особисті особливості соціальної адаптації в новій країні. Наприкінці підбито порівняльні висновки.

Монографія насичена різноманітними таблицями та соціологічними даними.

Загалом було замовлено надрукувати 50 примірників, більшість з яких вже розійшлася науковими бібліотеками України. Сама книга розповсюджуватиметься в електронному вигляді.

Детальніше дізнатися про монографію, а також зв’язатися з її автором можна за посиланням: https://socadaptukr.wordpress.com/

Завантажити монографію в електронному вигляді можна за посиланням: https://socadaptukr.files.wordpress.com/2020/10/d097

Автор висловлює щиру подяку за підтримку та натхнення своїй науковій керівниці пані Полюшкевич Оксані Олександрівні (Іркутський державний університет), директору Канадсько-Української Парляментської Програми пану Ігорю Бардину, активним діячам української діаспори в Канаді пані Анні Романишин та пану Олегу Романишину, заступниці голови Конгресу Українців Латвії пані Тетяні Лазді, голові дитячо-юнацького центру Латвії пані Ользі Берзі, професорам та викладачам Латвійського університету пані Тетяні Муравській та пану Юрісу Круміньшу, Іркутській міській громадській організації «Український культурний центр «Дніпро» та зокрема пану Миколі Олександровичу Таболенку, Європейській Комісії.

Також  він дякує заступнику директора з наукової роботи Бориспільського державного історичного музею Ярославу Володимировичу Костіну, члену Ради директорів Світового Конґресу Українців Валерію Фоковичу Семененку, директору департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрію Григоровичу Кононенку, а також всьому колективу видавництва «Саміт-книга», зокрема Ігорю Степуріну, Олені Стрижак, Святославу Собчишину і іншим за професіонально виконану роботу.

Особлива подяка від автора монографії  - авторці картини «The Promised Land», що зображена на обкладинці монографії, канадці українського походження пані Христині Кудрик.

Олександр Гвоздик

На світлинах:

1. Кандидат соціологічних наук Андрій Зав’ялов

2. Обкладинка монографії, виконана українкою Канади Христиною Кудрик

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка