5 серпня -  День  вшанування пам'яті українців, страчених в урочищі Сандармох

5 серпня -  День  вшанування пам'яті українців,  страчених в урочищі Сандармох в Карелії. Про це нагадує у Facebook Почесний голова Карельської республіканської громадської організації  «Товариство української культури «Калина»  Лариса Скрипникова.  «Починаючи з 1998 року, - пише вона, -  я чекала цей день з хвилюванням, сумом і радістю… Радістю від зустрічі з друзями української делегації, що приїжджала щороку на прощу. В цей день декілька сотень людей йшли Хресною ходою від дороги до Меморіалу. Йшли офіційні особи, представники національних громадських організацій, приватні особи, представники других країн. І завжди сама численна була делегація українців. З 2014 року не приїжджає українська делегація, не збираються члени Карельської громади  Калина»… Правда, завжди буває Андрій Литвин, на жаль, один…

Тому болить душа, бо не знаю, скільки буде нас цей рік біля Козацького Хреста... Ще раз скажу: скільки буду жити, скільки будуть рухатися мої ноги - в цей день 5 серпня будуть чисті українські рушники на наших Хрестах, і будуть чорнобривці, і гілочки калини, і буде прочитана поминальна молитва, і поіменно пом’януті невинно убієнні сини та доньки України.

Дуже прошу своїх друзів у Карелії, у С- Петербурзі, у Москві знайти можливість та приїхати 5 серпня в Карелію. Обіцяю зустріти, влаштувати, і нагодувати та головне, мої дорогі друзі, як це було б гарно РАЗОМ ПОМОЛИТИСЯ, РАЗОМ ПОПЛАКАТИ БІЛЯ ВЕЛИЧНОГО ПАМ’ЯТНИКА «УБІЄННИМ СИНАМ УКРАЇНИ», бо ж ПАМ’ЯТАЙМО (!!!) - крім нас - ніхто не згадає їх поіменно, ніхто не прочитає молитву, не покладе квіти…

« ...Коли помрем і заростем квітками, у споминах ще оживем не раз, аж поки поруч з нашими кістками заснуть усі, що пам’ятали нас. І буде се вже наша смерть остання...»

Р.S.  Буду вдячна вірним друзям та усім небайдужим за листи співчуття з приводу трагічної дати. Ці листи ми традиційно читаємо біля Соловецького Каменю. Присилати можна в приват або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.. Кому потрібен мій телефон – напишіть в приват.

.Дуже прошу повідомлення про приїзд надіслати заздалегідь, щоб я встигла замовити транспорт, житло і тому інше».

Нагадаємо: урочище Сандармох у Медвеж'єгорському районі Карелії - найбільший розстрільний полігон 1937-38 років. Тільки восени 1937 року у Сандармосі було страчено 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, зокрема багато українців. Серед них - видатні діячі української культури і мистецтва Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Антін Крушельницький з двома синами, Мирослав Ірчан, Григорій Епік та інші. Завдяки зусиллям російського історика і правозахисника  Юрія Дмитрієва,  нині засудженого за фальшивим звинуваченням, Сандармох був перетворений на меморіальний комплекс. Щороку 5 серпня там проходить мітинг, присвячений пам'яті жертв Великого терору.

Олександр Гвоздик

На світлині: Почесний голова Карельської РГО «Калина» Лариса Скрипникова

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка