lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Щемлива радість
Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова
Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова

Чотирнадцята українська делегація в урочищі Сандармох

Щойно попрощались з українською делегацією, яка в приїжджала в Сандармох на жалобні заходи, присвячені Пам'яті жертв політичних репресій…

І серце переповнене радістю від зустрічі, від спілкування рідною мовою з земляками, а душа плаче, душа болить, бо ж приїхали не просто гостювати, приїхали згадати, пом'янути страчених українців сталінськими катами на теренах Карелії. Ця зустріч вже відбулася в 14 раз. Делегація була великою - 36 осіб, з них 22 особи приїхали вперше. Очолював делегацію голова Товариства Меморіал пан Григорій Куценко. Вже стало доброю звичкою у наших земляків напередодні зупинятись в Петрозаводську для зустрічі з нами, українцями Карелії. Так було і тепер.

4 серпня ми зустріли дорогих гостей, влаштували їм екскурсію до Національного музею, де зараз експонується виставка, присвячена 80-річчю будівництва Біломорканалу. А потім, як завжди, гості з українським короваєм завітали до Центру національних культур, де зібрались українці Карелії. Звичайно, нас було не дуже багато, тепер літо, люди в відпустках, на дачах… Та все ж, актив весь зібрався, прикрасили залу, на стендах повісили світлини з життя Товариства та історії будівництва Пам'ятника.

На зустрічі була присутня Міністр з питань національної політики та зв'язків з громадськими та релігійними об'єднаннями Карелії пані Лана Мігунова, голова адміністрації м. Петрозаводська пан Микола Левін. Пані Міністр сердечно вітала гостей, тепло подякувала паням Ларисі Скрипниковій та Світлані Рукавишниковій за ту роботу, яку вони проводять з налагоджування зв'язків з Україною, за поширення української культури у Карелії, за збереження пам'яті про всіх невинно убієнних на теренах краю. Пан Микола Левін не тільки привітав українських гостей, а і кожному подарував пам'ятні сувеніри.

Наші українці не залишились у боргу!

Дарували і чудові сувеніри, і книжки, і рушники! Привезли навіть варення з українських вишень, яким потім всі ми з задоволенням поласували.

Взагалі, зустріч була дуже зворушливою, українці розповідали про своїх близьких, страчених в страшні роки російської імперії, дякували нам за збереження пам'яті, за подвиг будівництва Хреста, підкреслюючи, що це ЄДИНИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ПАМ'ЯТНИК ЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ, ЗБУДОВАНИЙ ЦІЛКОМ НА ПОЖЕРТВИ ГРОМАДЯН УСЬОГО СВІТУ БЕЗ ДОПОМОГИ УКРАЇНИ ТА РОСІЇ. Збудований силами товариства «Калина» під керівництвом Лариси Скрипникової.

Я, особисто, дуже вдячна їм за це знання, за цю шану. Бо нерідко в часописах пишуть так, як в часописі «Дзвін»: «...завдяки старанням невтомного політвязня і правозахисника В.Овсієнка, за підтримки Карельського товариства української культури, восени там встановлено...». Я ще й не таке читала»! Досить часто пишуть «у Карелії з'явився» або «у Карелії побудовано», вживаючи невизначену форму дієслова. Хто будував? Як з'явився! Це ж не гриб, щоб вирости, а інженерна споруда вагою 16 тонн! Приймаючи до уваги те, що в складі делегації 22 особи приїхали вперше, я підготувала презентацію по історії будівництва Хреста «Убієнним синам України» і в подробицях розповіла і про те, як то все було: від конкурсу проектів на кращий Пам'ятник у Києві, до урочистого відкриття Пам'ятника 5 серпня 2005 року. І, звичайно, розповіла про тих добродіїв без допомоги котрих будівництво або взагалі не сталося, або розтягнулося на роки. Треба пам'ятати, що Пам'ятник був збудований менше, чим за рік!!!

А потім ми пригощали наших дорогих гостей. На столах було все: і карельські національні калітки, і українське сало… Тут потрібно віддати належне пані Рукавишниковій та нашому незмінному заступнику голови пану Місілюку - багатий стіл, то цілком їх заслуга!!!

Наступного дня, 5 серпня, ми виїхали в страшне та святе місце - урочище Сандармох. Кожного року сюди приїздять нащадки тих, хто знайшов свій останній притулок в холодній Карельській землі. Наша делегація була найчисленніша, йшла з національними прапорами, вінками, квітами. Майже усі були у вишиванках, на рушнику несли великий український коровай.

На загальному жалобному мітингу біля Соловецького Каменю виступив керівник делегації пан Григорій Куценко. В своїй короткій, змістовій промові він подякував Уряду Карелії за теплий прийом.

До речі, вперше з 1997року (!), на мітингу був присутній Голова Уряду Карелії пан Худілайнен!

А потім ми усі пішли до нашого Хреста, де всечесний отець Іван відслужив панахиду по невинно убієнним синам та дочкам України. Поіменно.

В складі делегації багато молоді, це мені радує, бо життя є життя - ми тихенько відходимо, і дуже важливо, щоб і після нас, до нашого Козацького Хреста, завжди приїжджали та приходили люди, згадували невинно убієнних, плакали та читали молитви за упокой їх душ….Знали І пам'ятали, що тільки українців обвинувачували, а потім стратили за статтею «український буржуазний націоналіст», тобто за любов до своєї України!

Насамкінець процитую слова екс-президента України пана Віктора Ющенка:

«Переконаний: майбутнє має базуватися на історичній правді. Саме тому вельми вдячний ученим і громадським діячам з України й Російської Федерації, зокрема Республіки Карелія, які цю правду повертають. Особливо хочу подякувати досліднику Юрію Дмітрієву, чиєю багаторічною працею розкрито місця масових поховань на Соловках і Сандармосі, опубліковано безліч архівних документів і названо поіменно значну частину загиблих соловецьких політв'язнів-українців. Також дякую членам соловецьких експедицій Ірині Фліге та світлої пам'яті Веніаміну Іоффе з петербурзького «Меморіалу». Глибоко шаную голову карельського українського земляцтва Ларису Скрипникову, зусиллями якої було організоване встановлення пам'ятного хреста «Убієнним синам України» в урочищі Сандармох…».

Лариса СКРИПНИКОВА

Карелія, Петрозаводськ, Сандармох.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

...Хорошії гості до душі!
...Хорошії гості до душі!
Голова правління пані Світлана Рукавишникова задоволена. Бібліотека значно поповнилась новими виданнями
Голова правління пані Світлана Рукавишникова задоволена. Бібліотека значно поповнилась новими виданнями
На фото зліва  на право - С. Рукавишникова, голова адміністрації Петрозаводська М. Левін, міністр РК з питань національностей та зв'язків з громадськими організаціями Л. Мігунова
На фото зліва на право - С. Рукавишникова, голова адміністрації Петрозаводська М. Левін, міністр РК з питань національностей та зв'язків з громадськими організаціями Л. Мігунова
Професор пані Наталя Слюсаренко  (Київ) дарує збірку нот керівнику хору 'Українська пісня' пані Кларі Стасюк
Професор пані Наталя Слюсаренко (Київ) дарує збірку нот керівнику хору 'Українська пісня' пані Кларі Стасюк
Українці Карелії пані Віра Прокопєва та пан Андрій Литвин
Українці Карелії пані Віра Прокопєва та пан Андрій Литвин
Голова Уряду РК покладає квіти до Соловецького каменю
Голова Уряду РК покладає квіти до Соловецького каменю
Незамінний заступник голови правління пан Олег Місіслюк
Незамінний заступник голови правління пан Олег Місіслюк
Пам'ятаймо! Чотирнадцята українська делегація в урочищі Сандармох
Пам'ятаймо! Чотирнадцята українська делегація в урочищі Сандармох
Панахида по невинно убієнним. Отець Іван (Івано-Франківськ)
Панахида по невинно убієнним. Отець Іван (Івано-Франківськ)
Хрест святий. На нього помолись...
Хрест святий. На нього помолись...
'Ще не вмерла України...'
'Ще не вмерла України...'
Біломорканал., збудований 80 років тому на кістках політв'язнів усіх народів колишньої імперії
Біломорканал., збудований 80 років тому на кістках політв'язнів усіх народів колишньої імперії

На світлинах: Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова. …Хорошії гості до душі! Голова правління пані Світлана Рукавишникова задоволена. Бібліотека значно поповнилась новими виданнями. На фото зліва на право - С. Рукавишникова, голова адміністрації Петрозаводська М. Левін, міністр РК з питань національностей та зв'язків з громадськими організаціями Л. Мігунова. Професор пані Наталя Слюсаренко (Київ) дарує збірку нот керівнику хору 'Українська пісня' пані Кларі Стасюк. Українці Карелії пані Віра Прокопєва та пан Андрій Литвин. Голова Уряду РК покладає квіти до Соловецького каменю. Незамінний заступник голови правління пан Олег Місіслюк. Пам'ятаймо! Чотирнадцята українська делегація в урочищі Сандармох. Панахида по невинно убієнним. Отець Іван (Івано-Франківськ). Хрест святий. На нього помолись… 'Ще не вмерла України…' Біломорканал., збудований 80 років тому на кістках політв'язнів усіх народів колишньої імперії.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка