lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Весняні Шевченківські читання у Петрозаводську
Світлана Рукавишникова
Світлана Рукавишникова

Ми можемо пробудити бажання у людей для вивчення української мови, культури та звичаїв!

Весна. Березень. І знову ми у читальному залі Наукової бібліотеки Петрозаводського Державного університету. Вже увійшло в традицію, на початку березня, карельська республіканська громадська організація «Товариство української культури «Калина» проводить Шевченківські читання у цьому навчальному закладі.

Наукова бібліотека зі своїх фондів підготувала експозицію творів Т.Г.Шевченка, наявних у них. Присутні з цікавістю розглядали виставленні видання.

Відкрила вечір Кіпіна Лідія Валеріївна - заступник директора Наукової бібліотеки ПетрГУ. Вона тепло привітала присутніх, усіх, хто в цей вечір прийшов вшанувати Великого Кобзаря, Тараса Григоровича Шевченка.

Теплі слова на адресу товариства української культури виголосив начальник відділу з національних питань Міністерства з питань національної політики і зв'язків з релігійними об'єднання та засобами масової інформації Віктор Миколайович Бірін. Зокрема він сказав: «Завдяки товариству «Калина» жителі Петрозаводська та Республіки Карелія знайомі з українською культурою та звичаями, з Великим Кобзарем Т.Г.Шевченко. «Калина» бере участь у всіх заходах, що проводяться в місті та в районах республіки, знайомить мешканців Карелії з українською культурою...».

«Шевченківські читання» відкрила Голова КРОО «Калина» Рукавишникова Світлана Володимирівна словами: «Я вас вітаю з Березнева днем. І все-таки зійдуть сніги, і нам привітно усміхнуться дерева. Своїм листям, трава и квіти. І прилетять гуси-лебеді. Такого ж Березнева дня колись принесли лемки до кріпацької хати маленького хлопчика. Його назвали Тарасом. Ріс він швидко та дивувався красі, бо вмів її бачити».

Цікаву, захоплюючу доповідь «Не забудьте пом'янути... (Шевченківські поштові листівки, як пам'ятка української культури)» зробила Почесна Голова українського товариства «Калина», кавалер двох орденів Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступеню, Лариса Григорівна Скрипникова.

Її доповідь супроводжували слайди поштових листівок, датованих 1 898 роком. Глядачі уважно з подивом слухали виступ Лариси Григорівни. Але ліміт часу не дозволив доповідачу розкрити повністю даний матеріал і глядачі довго аплодували, не відпускаючи доповідача. Лариса Скрипникова пообіцяла, що продовження цієї дивної доповіді буде, при бажанні.

Чоловічий вокальний гурт «ЯСЕНИ» виконав українську народну пісню на слова Т.Г.Шевченка «Тополя».

Також у виконанні вокальної групи були виконані пісні: «Ой, зійди, зійди, Зіронька ясная", "Ой, на горі та й женці жнуть".

Дует солістів хору «Українська пісня" Ореста Пятібрата та Валентина Рєзника виконали українську пісню «Рідна мати моя" муз. Майбороди сл. Є.Малишка.

Також були доповіді, виголошені:

Членом Правління товариства «Калина», бібліотекарем Галиною Володимирівною Опришко «Мальовнича Україна у творчості Т.Г.Шевченка», супроводжувана слайдами.

Заступником Голови Правління Олегом Володимировичем Місілюком «Філософські ідеї Т.Г.Шевченка».

У Шевченківських читаннях взяли участь студенти університету, які читали вірші та уривки з поем Т.Г.Шевченка як російською, так і українською:

Ерман Анна - студентка 5 курсу еколого-біологічного факультету ПетрГУ.

Петруть Єлизавета, студентка 5 курсу історичного факультету ПетрГУ.

Ягич Олена - завідуюча сектором гуманітарно-просвітницької роботи ПетрГУ читала Т.Г.Шевченка українською, як потім виявилося, що її бабуся родом з Вінницької області. Олена дбайливо зберігає вишиті бабусею рушники, одним з них був накритий стіл, за яким ми сиділи.

Вірші Т.Г.Шевченка читали солісти дитячого вокального ансамблю «Українські Ластівки» - Яночка Голомбієвська та Влад Голомбієвський.

З глядачами була проведена вікторина: «Що ми знаємо про Тараса», переможці були нагороджені книгами збірки віршів, які нам люб'язно надала наукова бібліотека.

Шевченківські читання завершились піснею «Реве та стогне Дніпр широкий», виконували її стоячи.

Вечір закінчився, але глядачі не розходилися, тепло дякували організаторам та виконавцям, задавали питання. А одна зі студенток виявила бажання вивчати українську мову, щоб в оригіналі читати Великого Тараса.

Нам, товариству української культури «Калина» було дуже приємно і ми раділи, що наша робота «не порожній звук», що ми можемо пробудити бажання у людей для вивчення української мови, української культури та звичаїв.

Світлана РУКАВИШНИКОВА

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Всі разом співаємо 'Реве та стогне'
Всі разом співаємо 'Реве та стогне'
Глядачі Шевченківських читань
Глядачі Шевченківських читань
Голомбієвська Яна
Голомбієвська Яна
Заступник Голови Правління Олег Місілюк зачитує доповідь 'Філософські ідеї Т.Г.Шевченка'
Заступник Голови Правління Олег Місілюк зачитує доповідь 'Філософські ідеї Т.Г.Шевченка'
Заступник директора Наукової бібліотеки ПетрГУ Лідія Кіпіна
Заступник директора Наукової бібліотеки ПетрГУ Лідія Кіпіна
Начальник відділу з національних питань Міністерства з питань національної політики і зв'язків з релігійними об'єднання та засобами масової інформації Віктор Миколайович Бірін
Начальник відділу з національних питань Міністерства з питань національної політики і зв'язків з релігійними об'єднання та засобами масової інформації Віктор Миколайович Бірін
Почесна Голова українського товариства 'Калина', кавалер двох орденів Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступеню, Лариса Григорівна Скрипникова
Почесна Голова українського товариства 'Калина', кавалер двох орденів Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступеню, Лариса Григорівна Скрипникова
Студенти ПетрГУ
Студенти ПетрГУ

На світлинах: Світлана Рукавишникова. Всі разом співаємо 'Реве та стогне'. Голомбієвська Яна. Заступник Голови Правління Олег Місілюк зачитує доповідь 'Філософські ідеї Т.Г.Шевченка'. Заступник директора Наукової бібліотеки ПетрГУ Лідія Кіпіна. Начальник відділу з національних питань Міністерства з питань національної політики і зв'язків з релігійними об'єднання та засобами масової інформації Віктор Миколайович Бірін. Почесна Голова українського товариства 'Калина', кавалер двох орденів Княгині Ольги ІІІ і ІІ ступеню, Лариса Григорівна Скрипникова. Студенти ПетрГУ. Глядачі Шевченківських читань.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка