lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Голодомор 1932-1933 – злочин проти українського народу

Щороку у четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років

Голодомор – акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплене Законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й. Сталіна, В. Молотова, Л. Кагановича, П. Постишева, С. Косіора, В. Чубаря, М. Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

До речі, автором терміну «голодомор» є Рафаль Лемкін, польський єврей, який жив і працював у США. У 1953 р. в Мангеттен Центрі у Нью-Йорку на поминальному відзначенні 20-ої річниці Великого Голоду українською громадою, Лемкін виголосив перед тритисячною аудиторією свою доповідь «Радянський геноцид в Україні».

В українському Голодоморі вчений визначив чотири складові:

– нищення української інтелігенції – мозку чи розуму нації;

– ліквідація Української Православної Автокефальної Церкви – «душі України»;

– голодомор українського селянства – носія, мови, традиції, культури;

– заселення України іноетнічними елементами для радикальної зміни складу населення.

Сучасна Росія є прямим нащадком сталінської політики знищення українців. Тому й не дивно, що 20 листопада 2015 року стаття Лемкіна «Радянський геноцид в Україні» була внесена в Росії до Федерального списку екстремістських матеріалів. Замовчування й приховування злочину зі знищення мільйонів людей – такий самий злочин.

Традицію вшановувати жертв Голодомору засвіченою у вікні свічкою започаткував Джеймс Мейс. Американський історик у 1986-1987 роках очолював Комісію Конгресу США зі збору свідчень очевидців голоду.

Щорічно закордонне українство разом зі всім українським народом проводять заходи, присвячені цій скорботній сторінці в історії України. Одна з головних акцій – саме запалювання Свічки пам’яті.

Отже, цьогоріч  вшанувати пам'ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна 28 листопада традиційною хвилиною мовчання о 16:00, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку в пам'ять про безневинно убієнних голодом українців.

Віктор Гіржов, журналіст

На світлинах:

  1. Голодомор – трагічна сторінка в історії українського народу.
  2. Дослідник Голодомору Джеймс Мейс.
  3. Автор терміну «голодомор» Рафаль Лемкін.
  4. Запали свічку пам’яті й скорботи.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка