lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 У боротьбі з асиміляцією і деформацією

400-річна історія утисків української мови мовою кіно

24 травня в Україні  та багатьох країнах світу, в т.ч. і в Росії,  відзначили День слов’янської писемності і культури. Нагадаємо, що в Україні він був встановлений Указом президента України Із 2005 року, враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів,  які заклали основи слов'янської писемності і літератури – святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.  

Однією з найпоширеніших мов слов’янської мовної сім’ї є українська мова, якою сьогодні  у світі послуговуються до 45 млн. осіб, з них 37 млн. вважають її рідною.

Із 16 липня 2019 року в Україні набуває чинності Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». У вступній частині цього Закону наголошується серед іншого на необхідності подолання «спричинених багатовіковою асиміляційною політикою колонізаторів та окупантів деформацій національного мовно-культурного і мовно-інформаційного простору». 

У світлі суперечок, що точаться сьогодні навколо цього Закону, в т.ч. і на рівні ООН, вважаємо, буде незайвим звернутися до історії утисків, які зазнавала українська мова впродовж останніх 400 літ. Про це нагадує нам документальний фільм «Как уничтожали  украинский язык» каналу #OmTV на YouТube.

Наш кор.

На світлині:

  • Пересопницьке Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка староукраїнської мови

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка