Регіональна громадська організація «Українці Москви» надає допомогу всім бажаючим отримати Посвідчення закордонного українця

 

До членів українських організацій Росії,

українців Росії,

громадян Росії, пов’язаних з Україною,

і яким цікава Україна

Правовий центр Регіональної громадської організації «Українці Москви» продовжує надавати максимальну допомогу громадянам Росії в отриманні статусу закордонного українця і Посвідчення закордонного українця (ПЗУ).

Особа, яка набула статусу закордонного українця, має право працювати в Україні на підприємствах, в установах і організаціях або провадити іншу трудову діяльність на підставах, встановлених для громадян України.

Закордонним українцям щороку встановлюються квоти прийому до вищих навчальних закладів України в межах обсягів державного замовлення.

Закордонні українці - громадяни держав, з якими Україна має візовий режим, мають право на безкоштовне оформлення багаторазової візи для відвідання України терміном дії на 5 років без надання відповідного запрошення.

Сьогодні поїздки громадян Росії в Україну для багатьох громадян пов’язані з труднощами. На кордоні вимагають показати запрошення (причому оригінал) або в інший переконливий спосіб пояснити мету поїздки. Надалі проблема поїздок буде тільки ускладнюватися. З метою покращення безпекової складової при перетині кордону та вдосконалення системи прикордонного контролю з 1 січня 2018 р. запроваджено біометричний контроль. Не виключено, що в недалекому майбутньому буде введено візовий режим між Росією та Україною.

Для громадян Росії виходом в такій ситуації може бути оформлення посвідчення закордонного українця і (або) посвідки на постійне проживання. Посвідчення закордонного українця дає можливість отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання поза квотами.

Статус закордонного українця та відповідне посвідчення мають право отримати іноземці та особи без громадянства, які мають українське походження або походження з України, досягли16-річного віку та не є громадянами України.

Слід зазначити, що Посвідчення закордонного українця не замінює закордонний паспорт при перетині кордону, не дає права перебування в Україні більше визначеного законодавством терміну.

Вказані «недоліки» компенсує Посвідка на постійне проживання.

Згідно з Законом України «Про імміграцію» громадяни іноземних держав, які отримали ППЖ, прирівнюються у своїх правах до громадян України. Серед них можна виокремити наступні:

  • право на освіту;
  • право на отримання громадянства України;
  • право на працевлаштування без додаткових дозволів;
  • право на пенсійне забезпечення тощо.

ППЖ дає іноземному громадянину чи особі без громадянства масу переваг, таких як проживання на території України без обмеження строку, безвізовий в'їзд, відсутність додаткових витрат при частому оформленні візи, працевлаштування без оформлення додаткових дозволів. Також ППЖ прирівнює іноземця в правах до громадян України, із застереженнями, передбаченими в законі.

Потрібно також пам'ятати, що ППЖ необхідно оновлювати у віці 25 і 45 років.

Посвідчення закордонного українця, Посвідка на постійне проживання надається особам, які не мають українського громадянства. Тому обов’язковою процедурою після подання документів на одержання посвідчень є перевірка заявника Державною міграційною службою. Особи, які отримали російський паспорт, але у свій час не вийшли з українського громадянства, не матимуть можливості отримати посвідчення закордонного українця. В цьому випадку спочатку треба оформити вихід з українського громадянства шляхом подання відповідної заяви

Отримання ППЖ проходить в два етапи: отримання дозволу на імміграцію,затим отримання Посвідки. Для отримання дозволу на імміграцію обов’язковим є документ про проживання в Україні. Це є нотаріально завірена заява  (оригінал) власника житла про згоду зареєструвати заявника на своїй житловій площі (своєрідне потенційне місце проживання, проживати там необовязково). Якщо заявник подає документи через довірену особу чи поштою потрібно докладати вищевказану заяву. Документи на можна подавати до дипломатичної установи але краще починати безпосередньо через відділення Державної міграційної служби.

Правовий центр здійснює супровід від звернення заявника до моменту одержання посвідчень, надає допомогу в підготовці документів, здійснює моніторинг проходження документів. Список необхідних документів подано в додатках. На даний час середній термін отримання посвідчення 4-6 місяців.

Дещо ускладненим отримання статусу закордонного українця є для громадян, які не народились в Україні або не можуть документально довести українське етнічне походження. В цьому випадку потрібні свідчення трьох осіб (громадян України чи закордонних українців) про українське походження заявника. Правовий центр надає допомогу в оформленні таких свідчень і характеристики від української громадської організації.

До подання документів рекомендується спочатку надіслати заяву, яку бажано переслати електронною поштою у форматі Word (щоб була можливість відредагувати). Затим заяву з синім підписом, фото, свідчення з синіми підписами (до свідчень додаються копії паспортів чи посвідчень свідків) передати до правового центру (особисто чи поштою), копії паспортів, метрики можна надіслати електронною поштою.

Оплата послуг, розмір якої повідомляється заявнику, вноситься на вказану банківську картку «Сбербанка».

Посвідчення заявник чи довірена особа (по нотаріальній довіреності) може отримати в дипломатичних установах України в Росії чи  безпосередньо в МЗС України.

Користування послугами правового центру позбавить заявника від зайвих турбот і дозволить швидко отримати статус і Посвідчення закордонного українця, оформити Посвідку на постійне проживання.

Додатки:

1.     Закон України «Про закордонних українців».

https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozemcziv/oformlennya-dozvolu-na-immigracziyu.html

2.     Оформлення дозволу на імміграцію

Контакти: т.т. + 79629169903, 79067001949.

E-mail  1. аЦя електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. : 2. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Правовий центр

РГО «Українці Москви»

Москва, 12 липня 2018 р.

На світлині: Посвідчення закордонного українця відкриває діаспорянам нові можливості.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка