lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Повернення каторжанина-Священномученика до Сибіру

Мощі Блаженного Священномученика Миколая Чернецького.Про літургію над мощами Блаженного владики Миколая Чернецького в Омській греко-католицький парафії

В храм Покрова Пресвятої Богородиці католицької церкви східного обряду в місті Омську 25 грудня 2008 року було привезено мощі Блаженного Миколая Чернецького. Цей передріздвяний подарунок Омській парафії зробив отець Руслан Піх із монастиря Чину Найсвятішого Ізбавителя з міста Прокопьєвська.

Спочатку відбулася урочиста літургія, яку відслужив отец Руслан разом із місцевим священиком отцем Теодором, а опісля відправився молебень на честь Блаженного Священномученика Миколая. Потім після невеличкої проповіді відбулося благословення мощами та помазання єлеєм всіх присутніх, а також було роздано всім парафіянам реліквії - маленький шматочок тканини, прикладений до мощей Блаженного.

Серед учасників молебню були не тільки парафіяни церкви Покрови Пресвятої Богородиці, а й місцевих римо-католицьких парафії Святого Юрія Побідоносця та Стрітення Господнього.

Блаженний Священномученик Миколай Чарнецький народився 14 грудня 1884 р. у селі Семаківці Городенського повіту на Станіславівщині. Після закінчення Духовної семінарії був висвячений на священика 2 жовтня 1909 року. Захистив докторат з догматики у Римі і був духівником та професором Духовної семінарії в Станіславові. У 1919 році вступив на новіціят оо. Редемптористів у Збоїськах біля Львова. У 1926 році Папа Пій XI назначив його Апостольським візитатором для українців Волині і Полісся. Архиєрейські свячення відбулися 2 лютого 1931 року в Римі. У період першої більшовицької окупації митрополит Андрей Шептицький призначив єпископа Чарнецького Апостольським Екзархом Волині та Підляшшя. 11 квітня 1945 року був арештований НКВД і засуджений на 6 років каторги в Сибіру. Помер владика 2 квітня 1959 року у Львові. У 2001 році під час візиту папи Івана Павла ІІ на Україну був проголошений Блаженним.

Нагадуємо, що під мощами слід розуміти останки тіл мучеників та інших святих, а також ті предмети, які вони використовували за життя (одяг, речі, знаряддя їхньої смерті). Отже, мощі є неоціненним скарбом через благодать, яка пребувала у святих, адже Святе Письмо каже про високе призначення тіла як храму Святого Духа. Преподобний Симеон Богослов пише: “Мощі святих свідчать про те, що святі залишили світ, але благодатно присутні у світі. Після того, як душа святого вийде з тіла й досягне досконалості, тіло теж сподоблюється божественної благодаті”. Святі є посередниками між нами і Богом, вони були людьми, важливими передовсім тим, що вказують шлях чеснот, яким можна наблизитися до Бога. (За матеріалом прототоієрея Івана Паньківа)

Обряд вшанування мощами та помазання єлеєм.

 Мощі Блаженного владики Миколая Чернецького в омському Храмі.

Священики і вірні Омської греко-католицької парафії під іконами в рушниках і з мощами новітнього Миколи Чудотворця.

На світлинах: Мощі Блаженного Священномученика Миколая Чернецького. Обряд вшанування мощами та помазання єлеєм. Мощі Блаженного владики Миколая Чернецького в омському Храмі. Священики і вірні Омської греко-католицької парафії під іконами в рушниках і з мощами новітнього Миколи Чудотворця.

Отець Теодор МАЦАПУЛА,

вікарій парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Омська,

ієромонах Згромадження Воплочене Слово.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка