Другого квітня 2013 року Данилу Івановичу Кулиняку - 65 років!
Другого квітня 2013 року Данилу Івановичу Кулиняку - 65 років!

«Життя - як спалах блискавки. І вічне.» (Данило Кулиняк)

Даруючи книжку «Тягар Чорнобильського неба», Данило Кулиняк підписав так: «З під чорнобильського неба вітаємо камчатські береги. А цей світ вже не повернеться - він зафіксований лише в книгах». Нам, камчатським українцям, пощастило, бо ми зустрілися з творчістю Данила Кулиняка багато років тому. Це для українців Камчатки великий духовний набуток і велика радість! Бо як пише Данило Кулиняк: «…слово зір дає і слово сліпить, та лиш від слова думка ожива». Не одну зустріч провели камчатські українці в Клубі української культури ім. Івана Франка з магічною поезією Данила Кулиняка. Ніколи незабудуться слова-дзвони:

«Ми ж мічені атоми людства,

Ми - мічені атоми часу,

Ми - мічені атоми світу…

Чорнобиль, Чорнобиль, Чорнобиль у нашій крові

Двадцять сім років минає з часу чорнобильської трагедії. В 1988 році тяжко хворий Данило Кулиняк (він був там в день вибуху 26 квітня 1986 року) писав:

«Все мине. Тільки правда залишиться в зболенім слові.

Перетрухне і зникне полова кон'юнктурних «прозрінь» та розмов.

Я писав цю поему на бланках аналізів власної крові

У столичній лікарні. На кров накладалася кров.

Епілогу не буде. Його наша дійсність ще має писати…

Продиктує його майбуття і грізних подій круговерть,

Я творив цю поему, повернувшись в минуле.

Це тільки початок. Це поема життя.

Та завершить її моя смерть.»

Вже в 2011 році Данило Кулиняк пише:

«Ми - перемогли!

…Найважчі часи вже позаду

Другого квітня 2013 року Данилу Івановичу Кулиняку - 65 років!

Він один з небагатьох найдосвідченіших поетів. У його творах постає світ неосяжної краси з його болями, тривогами, радощами. Світ, що бентежить і хвилює, водночас - вабить і гріє. Світ, який потребує захисту та любові.

Українці Камчатки дякують Данилові Кулиняку за небайдужість до долі свого народу, його минулого та його майбутнього, за любов до народних святинь, за красу українського слова, за сміливість і чесність, відкритість і принциповість.

Внесок Данила Кулиняка у відбудову зруйнованого храму української історії безцінний. Він своїм магічним словом оживив «найкращі зерна з колосків народу»: Петро Калнишевський, Данило Братковський, запорізький писар Глоба, Іван Мазепа, мужні січовики і стійкі спартанці. Ці зерна впали і на камчатську землю. Вони проростають всюди, де живуть українці. В них «дозріва новий посів свободи». Цей посів заколосився - Україна здобула незалежність. Згодом ці зерна дадуть і плід. Треба бути готовими до збору урожаю, щоб не втратити його, як це не раз повторювалось в історії України. Пам'ятати про свою відповідальність і за минуле, і за прийдешнє.

Освідчуємось в любові до поета чесного і сильного, який має мужність утверджувати моральні ідеали свого народу, словом боротися за правду, людини незламної стійкості, героїчного духу. Він пише поему «Мічені атоми» «на бланках аналізів власної крові» … Читаєш і замираєш, а Душа кричить: люблю, горджусь, щаслива, бо ти Є, ЛИЦАРЮ!!! І ти живеш разом з нами тепер і тут.

Бажаємо Данилу Івановичу Кулиняку ще довго, довго радіти «сонцю під дощем», чути «розмову лісу з небом тиху», «тремтіння повних соку віт» і хай ще багато років «рвуть душу сонячні слова», яких ми чекаємо з вірою, надією і любов'ю.

Едіта ЛОЗНЯКОВА

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Від редакції: Колектив редакції незалежного сайту українців Росії «Кобза» приєднується до теплих вітальних слів та хоче побажати Данилу Івановичу міцного здоров'я та легкої вдачі. Нехай щасливим та натхненним буде кожен наступаючий день, а кожен пройдешній залишає лише теплі спогади у пам'яті!

Бажаємо Данилу Івановичу Кулиняку всього найліпшого!
Бажаємо Данилу Івановичу Кулиняку всього найліпшого!
Едіта Познякова, активістка українського руху на Камчатці
Едіта Познякова, активістка українського руху на Камчатці

На світлинах: Другого квітня 2013 року Данилу Івановичу Кулиняку - 65 років! Бажаємо Данилу Івановичу Кулиняку всього найліпшого! Едіта Познякова, активістка українського руху на Камчатці.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка