lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про те, як ми працювали

Віктор Манжос

У своїй громадській роботі Національно-культурна автономія українців Камчатки керується російським законодавством та статутом

Національно-культурна автономія українців Камчатки увібрала досвід та традиції, що накопичувалися українськими організаціями з 1992 року. НКАУК має свій часопис – газету „Батьківщина”, яка в минулому році пройшла перереєстрацію. Однак фінансові труднощі привели до того, що вона не виходила щомісячно. Газета також продовжує традиції, накопичені за десятирічний період існування, відображує життя камчатських українців, а також українців, які зробили великий внесок в розвиток Камчатки, розповідає про політичну ситуацію в Україні без політичних оцінок та критичного відношення до уряду, освітлює життя населення Камчатського краю, історичне минуле. Збережені та працюють відділи, які відтворюють життя Камчатського краю, міжнародну ситуацію, розповідають про культуру та дозволяють усміхнутися, є рубрика „Дитячий куточок”. Газету очолює журналіст Станіслав Малий, який одночасно є редактором газети „Рибак Камчатки”, до складу цієї газети входить і редакційна колегія.

В школі № 7 продовжує працювати факультатив українського класу, заняття проводить педагог з вищою педагогічною освітою Ольга Глек, програма затверджена директором школи. Заняття проходять неділями. Дітей за списком 25, але ходять, як правило, 10-15. Це пов’язано з завантаженістю їх в школах - гурткова праця, різноманітні секції та ін. Крім цього, школярі приймають активну участь в заходах, які проводить правління НКАУК, а також у себе в класі проводять дні, що присвячені класикам української культури, народним святам та ін. Незважаючи на труднощі, відсутність фінансування та приміщень продовжують працювати театр художньої самодіяльності „Мрія” (керівник Євген Ханін), сімейні музичні колективи – сім’я Шаповалових, сім’я Серебрянських. В культурних заходах НКАУК завжди приймають участь колективи, керівниками яких є українці – наприклад, хореографічний танцювальний колектив „Топольок”, колективи з с. Рибачий – ансамбль „Сонет”, ансамбль „Фантазія”, із м. Вілючинська ансамбль „Чудовий настрій” та інші. Не лишаються в стороні і професіонали: заслужений артист України Василь Смішко, заслужений артист Абхазії Віктор Чуб, заслужений артист Росії Валерій Кравченко та багато інших.

Вже стало традицією відзначати Різдво в крайовому Центрі відпочинку Будинок культури „Сіроглазка”. Під керівництвом почесного громадянина Петропавловська протоієрея Ярослава Левко і Віктора Годлевського проходять масові купання в селищі Сіроглазка під час Хрещення. 31 жовтня 2009 року українська діаспора разом з урядом краю, міською адміністрацією, радою ветеранів, при підтримці регіонального відділення партії „Єдина Росія” та угруповання Військ та Сил на північному сході країни відзначили 65-річчя звільнення України від німецько-фашистських загарбників.

В вересні український недільний клас відкрив новий навчальний рік. Крім вивчення рідної мови та історії вчителем Ольга Глек проводились заходи, присвячені народним традиціям, святам, письменникам, релігійним діячам, що залишили слід в історії українського та взагалі слов’янських народів.

Культурні заходи проводились і разом з крайовими дитячою бібліотекою і науковою ім. Степана Крашеніннікова. Так, в березні в крайовій дитячій бібліотеці український клас разом з працівниками провів культурне захід, присвячене дню народження великого українського поета Т.Г. Шевченка. Діти читали вірші, брали участь в конкурсах, співали пісні на твори Т.Г. Шевченка, а потім отримали грамоти і подарунки від адміністрації бібліотеки та правління Національно-культурної автономії українців. Сюди були запрошені діти різних національностей разом з батьками. В грудні пройшли спільні зустрічі в крайовій бібліотеці ім. С.П. Крашеніннікова, присвячені Миколаю Чудотворцю і „Вечорам на хуторі поблизу Диканьки” М.В. Гоголя. В спільних культурних заходах брали участь самодіяльний художній український театр „Мрія”, український клас, історичний клуб ім.. І.Франка і працівники бібліотеки. Культурна програма була насиченою: цілий вечір в бібліотеці лунали вірші класиків, були танці в старовинному народному стилі в українських костюмах, народні українські пісні та фольклор.

Весною при Будинку культури в селищі Піонерський був заснований „Слов’янський центр”. Ця подія дуже важлива для розвитку слов’янської культури, бо разом з адміністрацією Камчатського краю був виділений грант. Наша активістка - керівник Слов’янського центру Раїса Василівна Горбунова стала ініціатором його заснування. Вона вже багато років вивчає слов’янську вишивку і відтепер у цьому центрі проводяться майстер-класи, екскурсії тощо.

Крім цього керівництво НКАУК веде велику роботу з державними структурами, та бере участь в громадських радах Федеральної міграційної служби, крайового УВС. Ведеться прийом громадян для надання юридичної допомоги, консультацій, методичної допомоги в оформленні документів, перекладу з української мови на російську та навпаки. Українці стали на Камчатці ініціаторами та творцями в 1996 році Центру національних культур. А зараз ця організація перетворена в „Співдружність”, в роботі якого приймають активну участь.

Віктор МАНЖОС,

голова національно-культурної автономії українців Камчатки.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Коровай на вишитому рушнику - фронтовикам

Прапори України та Росії над Авачинською бухтою

Прапори України та Росії над Петропавловськом-Камчатським

На світлинах: Віктор Манжос. Коровай на вишитому рушнику – фронтовикам. Прапори України та Росії над Авачинською бухтою. Прапори України та Росії над Петропавловськом-Камчатським.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка